Защо някои мъже мислят, че всички дами са луди по тях?

Защо някои мъже мислят, че всички дами са луди по тях?

Защо някои мъже мислят, че всички дами са луди по тях?

Всички познаваме поне по един мъж, според когото няма жена на планетата, която да не го харесва – а ако не познавате, значи вероятно вие сте такъв, шегува се британският вестник Telegraph.

Въпреки че тези господа изглеждат изключително уверени в подхода си към нежния пол, ново проучване разкрива, че те всъщност са повлияни от вътрешна несигурност – също както по-срамежливите хора са скептични към многолюдните компании.

Според психолози от Union College, Ню Йорк, мъжете, които имат навика да тълкуват женското внимание погрешно, имат силен страх от отхвърляне и непрекъснато търсят уверение. Представителите на противоположния край на спектъра на привързаност пък притежават обратните качества – те се боят от интимност и не обичат да се доверяват.

За целите на изследването, публикувано в журнала Personality and Individual Differences, учените са помолили над 500 мъже да си представят, че са „хванали окото“ на красива дама в нощен клуб, която им се е усмихнала.

След това доброволците трябвало да оценят колко заинтригувана е била от тях измислената дама – от „крайно незаинтересована“ до „изключително заинтересована“.

Най-накрая господата трябвало да кажат кой край от спектъра съответства на техния характер.

Оказва се, че мъжете, които имат навика да се „залепват“ за партньорките си, са много по-склонни да преувеличават интензитета на женското внимание, а тези, които се привързват по-трудно – да го подценяват.

Освен това, естествената склонност към флиртуване на първия тип мъже ясно личи от техните измислени обожателки.

„Ако гледате на себе си като на флиртаджия, смятате, че и другите около вас демонстрират същото поведение“, обяснява Джошуа Харт, професор по психология в университета и водещ автор на изследването.

„Мъжете с по-слаб интерес към интимност пък смятат, че измислената от тях жена е по-малко заинтригувана. Накратко, виждаме нещата така, както ни се иска, а не такива, каквито са в действителност“, допълва той.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ