Изкуствен интелект, създаден от Google, ще се изправи срещу световния шампион по Го

Изкуствен интелект, създаден от Google, ще се изправи срещу световния шампион по Го

Изкуствен интелект, създаден от Google, ще се изправи срещу световния шампион по Го

Създадената от Google програма AlphaGo ще предизвика световния шампион по Го, Ли Седол, пише британската телевизия Би Би Си.

Новината се появява седмица, след като най-голямата интернет търсачка обяви, че софтуерът е победил френския шампион по Го, Фан Хуи.

Събитието бележи преломен момент в развитието на изкуствения интелект, който може да се сравни единствено с победата на Deep Blue на IBM срещу Гари Каспаров на шах.

Партията по Го ще се проведе в 5 поредни дни – между 9 и 15 март – в Сеул, Южна Корея и ще се излъчва на живо в YouTube.

Наградата е 1 милион долара, съобщава ръководителят на лабораторията DeepMind на Google, Демис Хасаби. 

Въпреки че смята AlphaGo за силен играч, Седол е уверен, че би могъл да спечели.

Компютри са побеждавали аматьори в играта Го, но преди победата на Google срещу френския шампион, експерти предвиждаха, че ще минат поне десет години, преди програма да е в състояние да спечели срещу най-добрите в света.

Смята се, че играта Го е възникнала в древен Китай преди няколко хиляди години. Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка, играчите печелят точки, като заобикалят фигурите на опонента си със своите. Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20.

В играта Го има повече възможни ходове от атомите във Вселената, според екипа на DeepMind. Над 40 милиона души по света играят Го. Понякога е изключително трудно да се определи кой печели и голяма част от най-добрите играчи се уповават на инстинкта си.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ