Креативните хора и психопатите имат много общо

Креативните хора и психопатите имат много общо

Креативните хора и психопатите имат много общо

Общоприето е, че границата между гениалността и лудостта е изключително тънка. Нови изследвания показват, че линията между двете може да е дори по-неясна от предполаганото, съобщава английският „Телеграф“.  

Проучване, проведено от психолози в университета De La Salle в Манила, Филипините, открива, че креативните хора наистина имат множество недостатъци.  Според изследването креативните хора често проявяват антисоциални черти, склонност към нечестност и поемане на рискове.

В изследването 503 участници били помолени да попълнят въпросник, който да отдели хората с нарцистични и психопатични наклонности. Във второ изследване 250 студента били анализирани за признаци на невъздържаност, дързост и подлост. При трето изследователи наблюдавали нивата на възбуда на 93 души по време на хазартна игра, като проследили количеството електроенергия, проведено по кожата на участниците.

Резултатите показали, че едно определено ниво на дързост, особено присъщо на психопатите, е също така неразделна част от идентичността  на творческите личности. Креативните хора показали множество черти, които се наблюдават у хората с антисоциално поведение.

„Може да се обобщи, че творческото поле не просто прави човека по-неискрен и арогантен, то активно привлича хора, които имат такива личностни характеристики, тъй като те са естествена част от самата креативност“, твърдят изследователите.

  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ