На днешната дата, 12 май. Световен ден на медицинските сестри

На днешната дата, 12 май. Световен ден на медицинските сестри

На днешната дата, 12 май. Световен ден на медицинските сестри

На днешната дата:

  • През 1364 г. в Краков, Полша, е основан най-старият полски университет, Ягелонския университет.
  • През 1876 г. в Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски, един от водачите на Априлското въстание.
  • През 1926 г. норвежецът Руал Амундсен, италианецът Умберто Нобиле и американецът Линкълн Елсуърт прекосяват Северния полюс с аероплан.
  • През 1937 г. Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън са коронясани за крал и кралица на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.
  • През  1949 г. Съветският съюз вдига Берлинската блокада.
  • През  1957 г. Българският спортен тотализатор започва своята дейност с игра на СПОРТ ТОТО 1.
  • През 1965 г. съветският космически апарат „Луна 5” се разбива на Луната.
  • През 2001 г. за първи път се излъчва шоуто „Стани богат”.
  • През 2008 г. при земетресение в Съчуан, Китай, загиват над 69 хил. души, други 374 хил. са ранени, а около 4,8 млн. остават без дом.

Рожденици:

Ирина Велева – главен редактор на „Мениджър Нюз”. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е във в. „Стандарт”, където дълги години е била завеждащ отдел „Вътрешна информация”. По-късно става главен редактор на сп.„По-здрави”. Била е главен редактор на специализираните издания на „Мениджър” – Modernity и „Бизнес профил”. Екипът на „Мениджър” и „Мениджър Нюз” и желаят много здраве и успехи!

Донка Соколова - зам.-председател на БАТА. Завършила е немска филология и туризъм. От 12 години Донка Соколова е председател на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Целият й трудов стаж е свързан с туризма, започвайки от най-ниското ниво. Работила в „Балкантурист", била е представител на най-големия австрийски туроператор в България. След 1990 г. се занимава с частен бизнес и сега притежава две туроператорски фирми – „Глобал Холидейс" и „ДМ Травел”.

 

Йордан Костадинов – политик, ексдепутат

 

 

проф. Младен Григоров – лекар, кардиолог

 

 

Радосвета Василева – актриса

 

 

 

Соня Момчилова – журналистка

 

 

Празници и събития:

Световен ден на медицинските сестри - чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Православната църква чества Цариградския патриарх Герман. Имен ден празнува – Герман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ