Робот учи на светски маниери

Робот учи на светски маниери

Робот учи на светски маниери

„Обществото деградира, зачестяват случаите на хора от типа „висше образование с начално възпитание.” На това мнение са японският изобретател Норихиро Набиро и неговите колеги от лаборатория ATR в Киото, които създадоха изкуствен интелект, натоварен с благородната мисия да преподава светски обноски.

Тъй като доброто възпитание наистина трябва да започне от ранна възраст, разработеният от екипа робот е в женска версия, предназначена за работа в забавачките и началните училища. Електронна дама е млада и приятна на външен вид, с програмирани варианти на вежливо поведение в различни ситуации.

Паметта й съдържа богат набор от изключително точни и строги изрази за коригиране на поведението. Мадам роботеса не изпълнява молби и не се подчинява на учениците, но това не означава, че й липсва чувство за хумор. Напротив, по зададени предварителни инструкции отвреме навреме се шегува и разказва благоприлични вицове.

Засега, тя се изявява под опеката на специално обучен техник и то не толкова от страх да не „забрави етикета”, колкото да има възможност да разгърне пълноценно функциите си. Една от тях позволява изкуственият интелект да се включи през компютър в интернет за виртуално преподаване на светски обноски.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ