Професиите, в които се горят най-много калории

Професиите, в които се горят най-много калории

Професиите, в които се горят най-много калории

Нарастващ дял от хората в развитите икономики прекарват цели дни, приковани към компютрите. Професиите, които изискват почти непрекъсната физическа активност стават все по-малко привлекателни с навлизането на „белите якички”. Същевременно учени припомнят, че взирането в монитора в продължение на часове често води до потиснато настроение, а занаятчийството и усилията да бъде създадено нещо или поправено, носи на човека щастие и голяма удовлетвореност.

Инвазията на офис професиите има отношение освен към психологическото и към физическото състояние на хората, смятат авторите в „Хъфингтън поуст”. Те разказват за класация на американския сайт Glassdoor.com, в която експерти определят в кои професии е необходима най-голяма енергичност и съответно къде се корят най-много калории.

Авторите отбелязват, че в САЩ например, в последните 50 години професиите, в които се изисква физическа ефективност, са намалели успоредно с издигането на огромните офис сгради и небостъргачите от 50 на 20 на сто. В класацията им присъствието на някои професии не е изненада. Например на фитнес инструкторите. В съставянето на списъка е взета предвид и голямата доза стрес, която някои хора изпитват докато полагат усилия да свършат работата си възможно най-добре, за да спечелят възможно най-много или за да се справят в срок. Стресът е една от водещите причини за отслабването.

Класацията изглежда така:

10. Фитнес инструктор.

9. Работник по зелените площи.

8. Продавач консултант (във верига за потребителска електроника).

7. Пожарникар.

6. Бавачка.

5. Екскурзовод.

4. Фотожурналист.

3. Специалист по поправката на покриви.

2. Превозвач, товарене и разтоварване на мебели.

1. Пиколо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ