Служителите в Чили свалят вратовръзките, ще пестят ток

Служителите в Чили свалят вратовръзките, ще пестят ток

Служителите в Чили свалят вратовръзките, ще пестят ток

Властите в Чили насърчиха мъжете да разхлабят възела и дори да свалят  вратовръзките в работно време през следващите летни месеци, за да пестят енергия, предава BBC. Министърът на енергетиката Родриго Алварес заяви, че мярката ще помогне да се намали използването на климатици, което да доведе до икономии на енергията като цяло. 

Прогноза за времето предвижда температури от над 30 C това лято.В изявление на министерство на икономиката се казва, че ако кежуал мярката се осъществи в публичния и частния сектор по време на най-горещите месеци на годината, от януари до март, би могла да спести около 10 млн. долара. Идеята за насърчаване на служителите да не носят вртовръзки вече е успешна практиката в Япония и Испания, допълват оттам.

"Тази малка наглед стъпка ще помогне за енергийната ефективност на страната. Намаляването на използването на климатичната инсталация ще доведе до икономии на енергия", каза той. Хората могат също да намалят битовото потребление на енергия като например изключват електронните устройства, когато не се използват.

Кореспондент на BBC в Чили, уточнява, че производството на енергия по време на летните месеци винаги е проблемно, защото голяма част от енергията на страната идва от водноелектрически централи.

В контраст с проблемите на Чили, президентът на Южна Корея пък заяви, че тази зима, той ще даде личния си принос в енергийната ефективност, като носи по-топло бельо.  Президентът Ли Мюн-Бак разкри личните си планове в редовното си радио обращение, посветено на икономическото значение на пестенето на електроенергия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ