Фамилни истории

Фамилни истории

Фамилни истории

Знаете ли, че думата „фамилия” идва от древноримското обозначение на голямо семейство, начело на което задължително е мъж, а в състава му задължително влизат и робите. След това фамилиите станали разпространено явление в различни страни, а в наши дни без фамилия си за никъде. Някои от тях заслужават особено внимание, затова ще поговорим за тях.

****
Фамилията на холивудската легенда Арнолд Шварценегер, която в превод от немски означава „черен земеделец”, се сторила прекалено сложна на режисьора на филма, в който актьорът дебютирал. Затова, във финалните надписи той бил представен като Арнолд Силния.

****

Ако в Италия срещнете човек с фамилията Роси, то вероятността първото му име да е Марио е 90%, тъй като това е най-разпространената комбинация от име и фамилия в тази страна.

****

Според американските телефонни указатели, до Втората световна война в Ню Йорк са живеели 22 души с фамилията Хитлер. След войната вече нямало нито един съфамилник на диктатора. А една от най-популярните фамилии в САЩ е Смит – носи я всеки 150-ти гражданин на Америка.

****

Но не само в САЩ живеят много хора с едни и същи фамилии. Например, в Швеция над 300 000 души са с фамилията Карлсон, 40 % от виетнамците носят фамилият Нгуен, а в Китай 100 милиона души са с фамилията Ли.

****

В Исландия пък фамилиите били забранени със закон, за да се съхрани националната идентичност. Вместо фамилия, там може да се използва синоним на отечество. Подобен закон приели също в Тибет и Мианмар.

****

Фрeнско семейство носи може най-оригиналната и най-необичайна фамилия в света – 1792. Какво означават тези цифри не е официално известно, но мнозина са склонни да смятат, че „цифровизираната” фамилия е избрана в чест на революцията.

****

Корейците имат общо 300 различни фамили, комбинирани с няколко хиляди разновидности на собствени имена. От което следва, че в цяла Корея е много по-лесно да срещнеш хора с еднакви фамилии, отколкото адаши.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ