Аржентина разгневи Фолкландските острови с реклама за Олимпиадата

Аржентина разгневи Фолкландските острови с излъчването на политическа реклама, заснета на тяхна територия. Сюжетът представя аржентински спортист, който тренира на Фолклендските острови преди олимпиадата в Лондон през юли. Тя завършва с лозунга: "За да се конкурираме на английска земя, ние се обучаваме на аржентинска почва."

Фолклендският законодател Иън Хансен я отхвърли като "евтина и неуважителна пропаганда". Рекламата - излъчена в Аржентина в сряда вечер - е последната мярка, която страната предприема, за да затвърди претенциите си за британската отвъдморска територия, която нарича Малвински острови, предава BBC.

Продуцирана от аржентинското президентство рекламата е озаглавена „Олимпийски игри 2012 г.: Почит към загиналите и ветераните на Малвинските острови”. Тя показва, аржентинския хокей капитан Фернандо Зилберберг, който се подготвя в столицата на островите Порт Стенли, на ветровития Южния Атлантик, която изглежда пуста и обезлюдена.

Хансен заяви, че видеото е заснето без разрешение от официалните органи на островите. Той обвини Аржентина, че се опитва да "политизира Олимпиадата в услуга на нейните териториални амбиции".

"Много тъжно е да видя Зилберберг да се катери на военен паметник. За съжаление, това показва неуважението на аржентинските власти към нашия дом и нашия народ", каза г-н Хансен.

"В някакъв смисъл това видео е ясно отражение на политиката на Аржентина, която се преструва, че хората, на Фолклендските острови не съществуват"

Миналия месец се навършиха 30 години от началото на Фолклендската война, когато аржентинските сили нахлуват на острова, преди да бъдат победени от британците. Аржентина иска Великобритания да преговаря за суверенитета на територията, но британското правителство заяви, че няма да обсъжда въпроса без съгласието на Фолкландските островитяни.

 Рекламата може да видите отдолу:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ