Историята на една от най-известните снимки на 21 век

Това е може би най-популярната снимка в света. Познаваме я от операционната система Windows XP, на която Microsoft каза сбогом тази седмица. Това е известната картинка със зеленото поле и синьо небе с бели облаци на име Bliss („блаженство” – англ.ез.), която се появява за фон на монитора при инсталирането на XP.

Над 1 милиард души на планетата я познават, посочва Microsoft във видео. Тази седмица компанията на Бил Гейтс провежда глобална кампания, с която изтъква популярността на XP, чиято поддръжка прекратява. Вече няма да има нови обновявания на софтуера на XP, представен на света през далечната в технологично отношение 2001 г. С кампанията Microsoft утвърждава имидж на бизнес с огромно наследство, значимо за човечеството. 

Виж още: Руско видео казва сбогом на Windows XP

Снимката е считана за неотменим инструмент на бранда XP, символ на компанията. Изборът й с природен пейзаж е гениален маркетинг ход, според Adweek, наред с включването на мелодията при стартирането на операционната система. Мнозина през годините коментираха, че илюстрацията показва поле, което се намира някъде в Нова Зеландия,  може би Ирландия, или в щата Вашингтон. Стотици хиляди мислеха, че тя е вид изкуствено изображение, направено с Photoshop. 

Всъщност, снимката е дело на американския фотограф Чарлз О’Риър. Той я заснема през 1996 г., докато пътува по магистрала в Калифорния, разположена северно от Сан Франциско. Прави я с фотоапарат с лента, след което я продава на Microsoft за добра сума и те я обработват дигитално, засилвайки цветовете. О’Риър е професионален фотограф, работил за американското списание National Geographic.

Макар че е приятен за гледане, защото има природа и зелено, кадърът се превръща в маркетинг инструмент и емблема на компанията най-вече, понеже не можеше да бъде избегнат след инсталацията на XP.

Самият О’Риър признава, че все още е удивен от факта, че неговата снимка се вписва в технологичната история на света. В по-ранни интервюта той посочва, че парите, които му били платени за нея навремето, били най-голямата сума, която е получавал за своя фотография. Те вероятно са били доста, имайки предвид, че е работил за National Geographic. Самият той казва, че е сложил висока цена на снимката си, така че била твърде скъпа за фирми като FedEx в САЩ по онова време. За сравнение, днес FedEx плаща за комплект авторски снимки до 1000 долара и е щедра компания, която оценява фотографското майсторство.

Холандското подразделение на Microsoft публикува в YouTube 9-минутен рекламен филм с фотографа, който разказва историята. Ето го и него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ