Най-продаваните продукти на всички времена

Да създадеш продукт, който ще бъде популярен на пазара поне една година, е една от големите мечти на всеки инвеститор. Да произведеш бестселър на всички времена е върховна цел на всяка компания.

Разгледаме ли бизнес историята на света ще открием, че много от най-продаваните продукти в нейните хроники полагат начало на нова продуктова категория. Такъв пример може да се даде с Apple и нейния таблет iPad. Други бестселъри, дело на частния бизнес, първоначално се пласират в нишов пазар и на по-късен етап стават мейнстрийм. А има и случаи, в които продуктовите бестселъри стават такива, просто защото са по-добри от конкуренцията в определен период от време на конкретен пазар.

Това коментират авторите на американската изследователска корпорация от щата Делауер 24/7 Wall. St. Тя представя класация на 10-те най-продавани продукти на всички времена. В следващите дни ще ви разкажем кои са те. Списъкът започва така:

10. Кубчето на Рубик. Макар че едва ли някой от вас не знае това, то попада в продуктовата категория „Играчки за интелигентност“. Произведено е за първи път от компанията Seven Towns през 1980 г. и продавано поне 350 милиона пъти. Остава най-продаваната единична играчка на всички времена, според 24/7 Wall. St., и задържа популярност десетилетия след създаването си, дори на фона на детския интерес към високотехнологичните джаджи, за които малчуганите днес си мечтаят.

Кубчето все още има голяма потребителска база и множество фенове по света. Съществува приложение за iPhone, което е наръчник, показващ как страните му могат да се наредят с еднакъв цвят в 20 последователни стъпки. То е за по-нетърпеливите.

За разлика от други добре продавани играчки, като монополито например, кубчето първоначално не било създадено за игра. Изобретателят му Ерно Рубик – унгарски професор по архитектура, го измислил през 1974 г. като начин да обучава студентите си какво е триизмерната геометрия. Комбинирани колекции на куклите Барби на Mattel и Hot Wheels са го надминавали по продажби, но никоя от тях не е единична играчка, към която да имало толкова голям интерес по света.

9. iPhone. Категорията е „Мобилни устройства“, а общите му продажби – 516 милиона. Компанията създател е Apple и новото, което може да се каже за него, е че по данни от февруари 2014 г. моделите му 5S и 5C са двата най-продавани вида смартфони, следвани от Galaxy S4 на Samsung. Изработен през 2007 г., от появата си насам с изключение на кратък период през 2007 г., iPhone се задържа най-продавания телефон в света.

Очаквайте продължението!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ