Онлайн специалисти: Готви се мобилен Армагедон!

Онлайн специалисти: Готви се мобилен Армагедон!

“Mobilegeddon” е ново понятие, означаващо „мобилен армагедон“, с което онлайн специалистите и маркетолозите напоследък описват предстоящите промени в алгоритмите на интернет търсещите машини и по-конкретно поставянето на мобилността на един сайт във фокуса на търсачките. Или с други думи, всеки уебсайт, който не е оптимизиран за мобилни телефони (няма риспонсив или мобилна версия), вероятно ще бъде по-трудно откриваем при търсене в интернет.

“Тази тенденция ще промени значително онлайн маркетинга и особено частта му, свързана с оптимизацията на сайтове за търсещите машини. Все още е рано да се каже какво ще се случи с вашия уебсайт след обновяването на алгоритмите, но е сигурно, че факторът мобилност занапред ще заема все по-важно място при търсенето на информация в мрежата“, обяснява Георги Костов, основател на най-голямата българска уеб агенция eDesign.

Вижте още: Google се готви за мобилен "Армагедон", подгответе се и вие

„Делът на потребителите, достъпващи интернет през телефона, непрекъснато се увеличава и водещите онлайн търсачки отчитат тази тенденция. Последното означава, че ако искате вашия сайт да бъде на челни позиции при търсене по определени думи, ще трябва да се погрижите той да се вижда добре през смартфони, таблети и други мобилни устройства. През последните години, наличието на решение за мобилни устройства се превърна в обичайна практика в нашата работа. Поради тази причина, предстоящите промени (каквито и да са те), не би трябвало да притесняват нашите клиенти“, допълва специалистът.

По традиция търсещите машини променят своите алгоритми, най-често с цел да направят така, че качественото съдържание да излиза по-напред при търсене. Специалистите по оптимизация за търсачки (SEO – Search Engine Optimization) пък традиционно търсят начини да изведат сайтовете на своите клиенти по-напред, използвайки знанието за начина, по който работят търсачките. Тази практика през последните години доведе до крайности, включително създаването на огромен брой сателитни страници без особено стойностно съдържание с цел генериране на линкове към основните сайтове на дадени компании. С последните промени в търсещите машини това е на път да се промени, а с предстоящите обновявания на алгоритмите се очаква в тях да бъде отразено и все по-широкото използване на мобилен интернет, увеличавайки тежестта на сайтовете, оптимизирани за смартфони.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ