10 техники, които ще ви помогнат да се ориентирате в света на бизнес мрежите

10 техники, които ще ви помогнат да се ориентирате в света на бизнес мрежите

10 техники, които ще ви помогнат да се ориентирате в света на бизнес мрежите

Изграждането на връзки не трябва да е скучна работа: чрез прожектиране на автентичност, последователно проследяване и искрено обслужване можете да общувате с хумор, стил и успех.

Нека си признаем, работата в мрежа може да бъде плашещ аспект от маркетинговото пътуване. Това е като бързи срещи за бизнес, но вместо да намерите сродна душа, вие търсите клиенти, партньори, препоръки и ментори. Не се страхувайте да изграждате връзки, все пак има доказани техники, които ще ви помогнат да се ориентирате в света на бизнес мрежите. 

1. Бъдете себе си 

За хората около вас автентичността е ключова. Проявяването на смирение и искреност е жизненоважно за установяване на връзки с другите. Хората могат да забележат лъжите, така че не се опитвайте да се представяте за някого другиго. 

2. Изградете истински взаимоотношения 

Процесът на работа в мрежа не е игра на числа. Не става въпрос за това колко визитни картички събирате, а за реално създадени връзки. Така че отделете време, за да зададете страхотни въпроси и да намерите общ език с хората около вас. Когато отделите време, за да ги опознаете, е по-вероятно да изградите трайни връзки.

3. Проследете, но не бъдете преследвач 

Не искате да бъдете човекът, който изпраща 20 имейла и се обажда 10 пъти за един ден, но полагайте усилия да поддържате връзка с контактите си. От решаващо значение е да проследите след първата среща, например чрез телефонно обаждане, имейл или съобщение в LinkedIn. А може би изпращате забавно меме от време на време.

4. Бъдете полезни, но не и изтривалка

Искате да помагате на хората, но също така искате да сте сигурни, че те няма да се възползват от вас. Това разграничение е от съществено значение, когато служите на другите – процес, който не означава да жертвате вашето благополучие или да позволите на другите да не ви уважават или да ви подтикват да направите нещо. Предложете опит и ресурси по всякакъв начин, но поставете граници и ако някой се опита да ви продаде временно ползване на собственост, бягайте.

5. Посещавайте събития 

Индустриалните събития са страхотен начин за среща с нови хора и създаване на връзки. Въпреки това може да бъде изкушаващо просто да се скриете в ъгъла с чиния безплатни мезета, но това няма да ви прокара пътека към напредъка. Така че, сложете най-добрата си усмивка, вземете напитка и започнете да се смесвате с хората на събитието. 

6. Използвайте социалните медии, но не бъдете трол 

Платформи като LinkedIn, Twitter и Facebook могат да бъдат страхотни пътища за свързване – едновременно разширяване на вашата мрежа и увеличаване на видимостта – но те също могат да бъдат минни полета за тролове, така че ги използвайте разумно. Публикувайте полезно съдържание и по друг начин се ангажирайте динамично и не влизайте в битки в Twitter. 

7. Присъединете се към правилните групи за работа в мрежа 

Важно е да се присъедините към групи, които отговарят на вашите ценности и цели, а също така искате да се съсредоточите върху истинската работа в мрежа, а не просто да се мотаете на чаша кафе. Истинските групи от този тип предоставят както възможности за среща с други професионалисти, така и достъп до ценни ресурси. Организации като търговска камара или международна бизнес мрежа предоставят структура и фокус, които позволяват на предприемачите да бъдат по-ефективни в усилията си за популяризиране.

8. Предлагайте стойност

Уверете се, че предлагате нещо значимо, но не раздавате фермата, и такава стойност може просто да приеме формата на полезен инструмент или връзка с някой във вашата мрежа.

9. Използвайте препоръчани потребители

Препоръчаните потребители могат да бъдат чудесен начин за разширяване на мрежа. Уважавайте поверителността на контактите и ги представяйте само когато има смисъл. 

10. Поддържайте двупосочни информационни пътища 

Страхотно е да присъствате на събирания, фокусирани върху вашата индустрия или интереси, тъй като те предоставят възможност за взаимодействие с хора с подобно мислене и учене от експерти в областта. Нишовите събития също могат да ви дадат представа за нови тенденции и технологии, за които може да не сте знаели. Но е важно да участвате с отворен ум. Не отхвърляйте хора, които може да нямат същото ниво на експертиза или опит като вас. Вместо това подхождайте към разговорите с готовност както да се учите от другите, така и да споделяте вашите знания и прозрения.

Този процес всъщност е свързан с изграждане на взаимоотношения и намиране на начини да помогнете на другите, а не просто да рекламирате себе си, така че бъдете искрени, слушайте активно и създавайте значими връзки. Никога не знаете накъде могат да ви отведат. Бъдете реални, бъдете полезни и се забавлявайте. В крайна сметка усмивката е един от най-добрите инструменти за работа в мрежа.

Източник: Иван Миснер, съавтор на бестселъра "Networking Like a Pro", както и основател и главен визионер на BNI - най-голямата в света организация за реферален маркетинг и работа в мрежа, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                             

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ