БАПРА прие принципи за използването на изкуствен интелект в пиара

БАПРА прие принципи за използването на изкуствен интелект в пиара

БАПРА прие принципи за използването на изкуствен интелект в пиара

Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) прие принципи за използването на изкуствен интелект в пиара. Предвид бурното развитие на тази сфера, те имат потенциала да подредят процесите и да помогнат за справянето с етичните дилеми сред агенциите и компаниите. 

Приетият документ е адаптирана версия на Варшавските принципи за използването на изкуствен интелект в ПР, приети от асоциациите – членове на International Communications Consultancy Organization (ICCO), сред които е и БАПРА. Те бяха изработени и одобрени на годишния форум ICCO Global Summit и вече се радват на позитивна обратна връзка от специалисти по целия свят. 

Принципите са групирани в 10 категории, но основните от тях са свързани с прозрачността и необходимостта от човешка намеса. ПР специалистите е важно да заявят кога използват изкуствен интелект в подготовката на комуникационни кампании и материали и да осигурят преглед от професионалист, който да коригира и валидира съответния материал. Необходимо е също така да се демонстрира уважение към авторството и зачитане на интелектуалната собственост. Самото създадено от изкуствен интелект съдържание трябва да бъде персонализирано, така че да съответства на стилистиката на канала и характеристиките на аудиторията. 

„Приемането на принципите е изключително важна стъпка напред. Това означава, че ние, ПР специалистите, разбираме и оценяваме силата и потенциала, но в същото време осъзнаваме отговорността си. Така професията ни допринася за създаването на по-съвършена информационна среда“, отбеляза д-р Александър Христов, председател на БАПРА. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ