Benetton изтегля шокираща реклама с папата

Benetton изтегля шокираща реклама с папата

Benetton изтегля шокираща реклама с папата

Италианската модна компания Benetton беше принудена да промени в крачка стартирала рекламна кампания, която разбуни духовете. Една от визиите в нея показа целувка между папа Бенедикт XVI и имама на египетския университет "Ал Азхар" Ахмад ал Таиб, предаде BBC.

Шокиращите фотомонтажи са част от глобална рекламна кампания, чиято цел според Benetton е "единствено да се бори с културата на омраза във всичките й форми". В нея различни политически и религиозни лидери се целуват - американският президент Барак Обама и китайския президент Ху Дзинтао, израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, френският президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Компанията изтегли визията с папата след остра реакция от страна на Ватикана. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че рекламата с папата е "абсолютно недопустима употреба на изображението на Светия отец, манипулирана и използвана в публична кампания с комерсиална цел". "Това показва гибелна липса на уважение към папата, обида към чувствата на вярващите и явна демонстрация на това как публичността може да наруши основните правила на уважение към хората, като привлича вниманието към провокацията", заяви още той.

Поставената вчера голяма външна реклама с фотомонтаж с целувката на папата и египетския имам на улица, близо до Ватикана вече е премахната след протеста.

Провокацията и социалното послание са традиция в рекламата на Benetton. Предишни рекламни изображения на марката показаха мъж, който умира от СПИН, двама съкилийници, осъдени на смърт и монахиня, която целува свещеник.

От компанията изразиха съжаление, че използването на образа на главата на Римокатолическата църква е засегнало толкова много вярващите. Benetton излезе с официално изявление, че изтегля рекламата с папата. "Тя означава да не мразим", каза Алесандро Бенетон пред "Уолстрийт джърнъл". "В момент на тъмнина, с финансовата криза, с това, което се случва в северноафриканските държави, в Атина, това е отношение, което всички ние можем да приемем и което може да има позитивна енергия", добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ