AI е тук, но как да го включите в маркетинговите стратегии?

 AI е тук, но как да го включите в маркетинговите стратегии?

Използването на силата на изкуствения интелект е от решаващо значение за търговците в днешния забързан дигитален свят. Вярвам, че AI не замества работни места или компании (все още). Но по-скоро първите, които приеха AI, ще засенчат тези, които бавно се адаптират към AI. Бързо движещ се разрушител ли е AI? Да, абсолютно, така е. В днешния забързан дигитален пейзаж, използването на изкуствен интелект ще бъде от съществено значение за постигането на маркетингов успех, пише Никол Пен в статия за Entrepreneur. 

Въпреки това, за малките и дори средните предприятия перспективата за включване на AI във вашите маркетингови планове може да бъде предизвикателство, ако не и изнервящо. Но неизбежно интегрирането на AI решения в области като поставяне на реклами, писане на текстове и персонализиране на имейли ще бъдат задължителни маркетингови функции. Добрата новина е, че може да се направи и може да донесе осезаема възвръщаемост на инвестицията. 

Ето как можете да започнете да използвате AI във вашите маркетингови стратегии днес.

AI в дигиталната маркетингова стратегия 

В EGC Group нашата стратегия за дигитален маркетинг включва холистичен подход, при който AI служи като мощен инструмент за подобряване на различни аспекти на нашите кампании. С изкуствения интелект можем да анализираме огромни обеми потребителски данни, да идентифицираме модели и да генерираме полезни прозрения в реално време. Това ни помага да разберем по-добре нашата целева аудитория, да персонализираме съобщенията и да доставяме подходящо съдържание в различни канали.

Оптимизиране на ефективността на рекламите 

AI играе решаваща роля в оптимизирането на нашите рекламни разположения. Чрез използване на алгоритми за машинно обучение можем да анализираме исторически данни за кампании, да идентифицираме сегменти с висока ефективност и да разпределим нашия рекламен бюджет, за да реализираме най-ниската цена на придобиване и по същество да увеличим възвръщаемостта на инвестициите на нашите клиенти, като същевременно намалим цената им на придобиване. Алгоритмите на AI непрекъснато се учат и адаптират, като гарантират, че нашите реклами достигат до правилната аудитория в точното време и водят до подобрени проценти на реализация и ефективност на разходите.

Помощ при писане на текстове 

Силата на AI се простира до подобряване на нашите копирайтинг усилия. Моделите за обработка на естествен език (NLP) ни позволяват да анализираме огромни количества текстови данни, да идентифицираме езикови модели и да генерираме завладяващи рекламни текстове, съобразени с конкретни сегменти от аудиторията. Задвижваните от AI инструменти за писане на текстове подобряват нашия процес на създаване на съдържание, което води до подобрена ангажираност и процент на реализация.

Персонализиране на имейл 

Персонализирането е от ключово значение за ефективния имейл маркетинг и AI ни позволява да го издигнем до нови висоти. Чрез използване на AI алгоритми можем динамично да персонализираме съдържанието на имейлите въз основа на индивидуалните предпочитания, поведение и демографска информация. Персонализирането на имейлите, управлявано от AI, подобрява честотата на отваряне, честотата на кликване и цялостната ефективност на кампанията.

Вълнение и предпазливост 

Ние сме особено развълнувани от потенциала на AI маркетинга. Способността да отключваме полезни прозрения от огромни количества данни в реално време ни дава възможност да вземаме информирани решения и да адаптираме стратегиите си бързо. AI също така ни позволява да автоматизираме рутинни задачи, освобождавайки ценно време на екипа ни да се съсредоточи върху по-стратегически инициативи.

Въпреки това, с големия потенциал идва голяма предпазливост.

Поверителността на данните в AI е мътна в най-добрия случай. Когато въвеждате вашите подкани и информация за данни в AI, вие предоставяте вашата информация на външен сървър. В нашата агенция сме разработили политики, за да сме сигурни, че никакви клиентски данни, информация, имейл адреси или финансови данни никога не се въвеждат в инструмент с изкуствен интелект и бих предупредил всеки собственик на бизнес да прилага подобни политики, пише авторът на статията.

AI може да бъде неточен, пристрастен и просто грешен, точно като нас. ChatGPT е много лош в математиката и не може да обработва финансови или входни данни. Също така може да измисля неща въз основа на това, което смята, че трябва да бъде следващата дума. Има скорошен случай, при който адвокат използва ChatGPT, за да цитира съдебни дела. ChatGPT напълно измисля измислени случаи и адвокатът, без да знае, че са измислени, ги предава на съда, където делото впоследствие е отхвърлено.

Ние също така оставаме бдителни относно етичните последици и потенциалните пристрастия, които могат да възникнат от разчитането единствено на алгоритми. Трябва да гарантираме, че данните, които подаваме в системите с изкуствен интелект, са разнообразни, безпристрастни и представителни за нашата целева аудитория.

Какво следва

AI трансформира маркетинговите практики, подобрявайки значително ефективността, точността и резултатите. Възприемайки помощта на изкуствения интелект, можем да спестим време, да увеличим точността и да предоставим изключителни резултати на нашите клиенти, екип и общност. За търговците и AI е от решаващо значение да работят в синергия, използвайки силните страни както на хората, така и на машините, за да създадат най-добрите, най-точни и приятни за клиентите резултати. Използвайки силата на AI, търговците могат да отключат нови възможности, да подхранват креативността и да издигнат своите маркетингови усилия до нови висоти. Възползвайте се от изкуствения интелект и дайте възможност на вашите маркетингови стратегии с несравнима ефикасност и ефективност.

Източник: Никол Пен, президент на EGC Group, маркетингова и дигитална агенция с офиси в Манхатън и Мелвил, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                                 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ