Топ тенденциите във видео маркетинга за 2022 г. И след това

Топ тенденциите във видео маркетинга за 2022 г. И след това

Топ тенденциите във видео маркетинга за 2022 г. И след това

Огледайте се. Виждате ли хора, потопени в телефоните си? Е, те вероятно чатят, сърфират в мрежата или разглеждат разни профили в социалните медии. И ако са онлайн, има голяма вероятност да гледат видеоклипове. Това, което ме очарова, е как видеото придоби популярност през последното десетилетие и как маркетолозите и създателите го възприеха като начин да комуникират със света. Това е една от причините, поради които екипът ми и аз започнахме нашето годишно видео маркетинг проучване, пише Осама Хабаб в статия за Еntrepreneur. 

Тази година 59% от търговците смятат, че видео маркетингът е показал положителна възвръщаемост на инвестициите, а 58% планират да включат повече видеоклипове в своите маркетингови стратегии в бъдеще. Тези статистически данни са чудесна индикация, че видеото обслужва добре бизнеса.

Ето как видеоклиповете задвижваха маркетинговите кампании през 2021 г.:

  • 65% от търговците казаха, че искат да изградят информираност за своята марка, а 64% казаха, че видеото им е помогнало да постигнат това.
  • 55% от търговците казаха, че искат да увеличат ангажираността, а 60% казаха, че видеото им е помогнало за тази цел.
  • 37% от търговците казаха, че искат да увеличат конверсията, докато 57% са успели да постигнат резултати.

Сега видео маркетингът непрекъснато се развива, така че ние също искахме да анализираме световните тенденции. В тази статия ще споделя някои от най-интересните прозрения и тенденции, така че търговците и създателите да могат да надградят своите онлайн стратегии.

1. Това е мобилен свят 

Смяната на мобилни устройства започна през 2012 г. и стана повсеместна. Нашето проучване установи, че 68% от потребителите гледат видеоклипове на телефоните си – увеличение от 2% спрямо миналата година. Тази първоначална промяна, съчетана с възхода на социалните медии, създаде благодатна почва за видео бума, който наблюдавахме през последните няколко години. Всъщност 59% от хората прекарват една четвърт или повече от времето си в социалните мрежи, гледайки видеоклипове, пише авторът на статията.

За бизнеси, които изграждат онлайн присъствие, мобилната оптимизация е ключът. Независимо дали става въпрос за вашия уебсайт или вашето съдържание, ако презентацията ви не е удобна за мобилни устройства, хората ще загубят интерес и ще насочат вниманието си другаде.

Изводът: Разумните маркетолози вече са се насочили към изгледа за мобилни устройства. Според Statista разходите за мобилна реклама през 2021 г. достигнаха рекордните 288 милиарда долара (USD) в световен мащаб. Последните им данни показват, че разходите ще достигнат 413 милиарда долара до 2024 г. Ако не сте оптимизирали съдържанието си за мобилни устройства, направете го свой основен приоритет.

2. Кратките видеоклипове започват да властват

Първата платформа, която популяризира кратки видеоклипове, беше Vine през 2012 г. Смартфоните и онлайн социалните мрежи като Vine улесниха хората да създават и публикуват съдържание онлайн и точно така видеосъдържанието с кратка форма навлезе в масовия поток. Съобщава се, че платформата е най-бързо развиващото се мобилно приложение в света, но беше затворена през 2017 г.

След това се появиха по-мощни приложения. През 2016 г. TikTok навлезе в социалната игра и превзе света. Пристрастяващото оформление и функции на приложението го направиха хит сред по-младата аудитория. Според 43-то полугодишно проучване на  Piper Sandler за поколението Z, TikTok се очертава като любима платформа за социални медии на тийнейджърите, изпреварвайки Snapchat за първи път.

Малко след успеха на TikTok, други платформи излязоха на пазара за кратко видео. YouTube пусна Shorts, Instagram пусна Reels и почти всяка друга социална платформа вече има функция "истории", която ви позволява да качвате и кратки видеоклипове. И въпреки че кратките видеоклипове са популярни, това не означава, че дългото съдържание е мъртво.

Нашето проучване, добавя авторът на статията, установи, че за милениялите YouTube все още е платформа номер едно за гледане на видео съдържание. Но само от огромното количество кратки видеоклипове, качвани всеки ден, става ясно, че краткото съдържание е голяма част от живота на хората.

Изводът: Тъй като кратките видеоклипове се правят с относително малко усилия, маркетолозите могат лесно да се ангажират с аудиторията си чрез тази среда. Екипът ми наскоро стартира TikTok канал и това беше чудесен начин да покажем нашата фирмена култура. Тъй като съдържанието в TikTok получава приличен органичен обхват, поне засега, успяхме да изградим аудитория само за няколко месеца. Някои от нашите видеоклипове дори станаха вирусни. Така че, ако искате да поддържате бизнеса си на върха, опитайте се да правите кратки видеоклипове.

3. Стрийминг на живо 

По време на пика на пандемията, когато социалното дистанциране ни разделяше, стриймингът на живо ни събра заедно. Хората присъстваха на сватби и концерти, предавани на живо от домовете си.

Според доклад на Market Research Future (MRFR), размерът на глобалния пазар за стрийминг на живо може да се разшири до 247,275 милиона щатски долара до 2027 г. и маркетолозите се включват. Когато светът се отвори, ние също видяхме, че хибридните събития набират популярност. Тази тенденция проправи пътя за по-потапящи преживявания, които обединяват цифровото и физическото пространство. Виртуалният концерт на Lil Nas X в Roblox е пример за това.

Изводът: За фирми с кратки цикли на продажби, стриймингите на живо могат да бъдат чудесен начин да се ангажирате с хора в реално време. Бихте могли бързо да получите мнението на зрителите и да отговорите на въпроси. Това е персонализирана комуникация в най-добрия случай. Общите потребителски тенденции показват, че хората търсят по-малко формални, по-потапящи медийни преживявания, а видеото може да постави отметка във всички правилни квадратчета.

Вярвам, че иновациите ще продължат да се случват в това пространство и ще бъде вълнуващо да видим как търговците прилагат това към своето съдържание и реклама. Що се отнася до съдържанието и комуникацията, ние сме свидетели на еволюция. И тук процъфтява творчеството. Като маркетолог, експериментирането с видео ще ви позволи да станете още по-добри в занаята си. Така че, прегърнете тази среда и вижте къде ще ви отведе.

Източник: Осама Хабаб, основател и главен изпълнителен директор на MotionCue - агенция за творческо видеопроизводство, базирана в Ню Йорк, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ