Има два типа вземане на решения, не ги бъркайте

Има два типа вземане на решения, не ги бъркайте

Има два типа вземане на решения, не ги бъркайте

Amazon е най-доброто място, където може да се провалите, тъй като компанията е готова да поема големи рискове, знаейки че 90% от тях най-вероятно няма да си заслужават, казва главният изпълнителен директор на Amazon, Джеф Безос в ежегодното си обръщение към акционерите в компанията.

Новото в тазгодишното съобщение е  голямото внимание, което Безос отдеря на въпроса, как от Amazon оценяват доколко рискована е дадена инвестиция, докладват от Business Insider.

Самият той определя два типа процеси за вземане на решения, които влияят на начина, по който преценява рисковете.

При първия тип, решенията са необратими, затова трябва да бъдем много внимателни, когато ги вземаме.

При втория тип, той сравнява вземането на решение с минаването през една врата - ако не ви харесва винаги може да се върнете обратно.  

Според шефа на Amazon проблемите идват от объркването на двата модела.

„С разрастването на една организация изглежда, че има тенденция да се използва повече процеса за вземане на решения от първия тип в почти всички ситуации, включително и в моменти, когато вторият тип е по-удачният вариант. Крайният резултат от този избор е забавяне на цялостния процес, необмислено избягване на рискове, отказ от експериментиране и следователно значително намаляване на изобретателността. Трябва да открием начин за борба с тази тенденция.“, казва Безос.

„Мисленето от типа един универсален отговор за всички проблеми, може да се окаже един капаните, пред които сме изправени. Ще работим усърдно, за да избегнем тази клопка и всеки друг недостатък, присъщ за големите организации“, допълва той.

В отделна бележка Джеф Безос признава, че лекомисленото взимане на решения от тип 1 е по-опасният от двата варианта:

„Обратната ситуация определено не е толкова интересна, тъй като несъмнено има някои пристрастия във вземането на решение, когато говорим за оцеляването на фирмата. Всяка компания, която обичайно използва втория тип за вземане на решения, когато бива изправена пред казус, който се нуждае от първия тип, се проваля, преди да има възможността да се разрасне.“

  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ