Наука и Здраве

Астериодна бомбардировка донесла златото на Земята

Астериодна бомбардировка донесла златото на Земята

Всички златни залежи и други тежки метали в земната кора са се появили вследствие на масирана астероидна „бомбардировка”, на която нашата планета е била подложена след изстиването на ядрото й. Сензационната теория оповестиха британски геолози в статия в списание Nature.

"Нашето изследване доказа, че по-голямата част от благородните метали, които са от ключово значение в световната промишленост и икономика са се озовали на нашата планета по щастлива случайност, когато Земята се е сблъскала и е погълнала около 20 хексатона астероиди ", казва ръководителят на научния екип Матиас Уилболд от Бристолския университет във Великобритания.

Уилборд и неговите колеги потвърдили „астероидният произход” на тежките елементи в земната кора като анализирали съотношението на изотопите на волфрам -182 и волфрам-184 във фрагменти от древната мантия на земята, намерени в т.нар. „зеленокаменен пояс” в Гренландия, както и в специален вид метеорити, смятани за строителен материал на Слънчевата система.

По правило съотношението на волфрам-182 и волфрам-184 е по-високо в земната мантия, отколкото в метеоритите, тъй като в космоса слънчевите лъчи възпрепятстват разпада на тези елементи. Съотношението на тези изотопи в съвременната земна кора е значително по-ниско, което според учените доказва изменението на състава на мантията в миналото под въздействието на астероидния дъжд, донесъл на Земята не само волфрам, а и благородните метали.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ