Български изкуствен спътник ще полети в орбита

Български изкуствен спътник ще полети в орбита

Български изкуствен спътник ще полети в орбита

За първи път от 20 години насам изцяло български изкуствен спътник ще полети в орбита. Спътникът ще се сглоби в България от независимия международен научен екип BOREAS и ще бъде изстрелян през 2013 година, предаде агнеция „Фокус”.

Ракетата-носител е Haas 2C и е в процес на конструиране от румънската аерокосмическа асоциация ARCA. „Спътникът, чието проектно название е CubeMessenger, ще бъде изработен по технологията за стандартизирани миниатюрни спътници CubeSat и ще има тегло от един килограм”, обясни Здравко Димитров, координатор в BOREAS.

BOREAS (Bulgarian Orbital Research And Satellites) се състои от студенти от България, Канада и ОАЕ. Те съвместно осъществяват мащабния проект след 20 години застой.

Мисията на спътника включва изпробване на компоненти за по-големи, бъдещи космически апарати и придобиване на практически опит в прилагането на стандарта CubeSat. Младият екип от специалисти планира да използва технологията, за да създаде и по-амбициозен спътник с мисия в лунна орбита в недалечното бъдеще.

Ракетата-носител е разработена от неправителствената Румънска Асоциация за Космонавтика и Аеронавтика (ARCA). Същата асоциация работи и по проект за изпращане на румънски космонавт със собствена ракета до 2025 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ