Експерт: Маите не са предрекли апокалипсис, а нова епоха

Експерт: Маите не са предрекли апокалипсис, а нова епоха

Експерт: Маите не са предрекли апокалипсис, а нова епоха

Въпреки тревожните новини от различни части на света, краят на човечеството не наближава. Такъв поне е изводът на германски експерт, който твърди, че декодирана от него плочка на маите, съдържаща позоваване на годината 2012, не означава край на света, а преход към нова епоха.

Интерпретацията на знаците, извършена от Свен Гронемайер от австралийския университет Ла Троуб, беше представена за първи път в археологическия обект Паленке в южната част на Мексико. Гронемайер е проучил каменна плочка, открита преди години при разкопки. Текстът на нея е бил издълбан преди 1 300 години. Камъкът се е напукал и краят на надписа е почти нечетлив, предаде bTV.

Според учения текстът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-ия период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г. Тринайсет е свещено число за маите. В датата няма нищо апокалиптично, заключава Гронемайер.

Преди около две седмици Мексиканският археологически институт, който отрича теориите, че древните маи са предрекли края на света през 2012 г., тъй като тогава свършва легендарният им календар, призна, че съществува повторно позоваване на тази година върху каменен отломък, изваден от разрушен град в южно Мексико.

Цивилизацията на маите, обитавали Централна Америка, процъфтявала от 6 до 9 в. Те са известни с изключително точните си познания по астрономия и космология като водели календар, показващ циклите на луната, слънцето и планетите и предсказващ лунните и слънчевите затъмнения за хиляди години напред в бъдещето. Този точен календар мистериозно приключва на 21 декември 2012 г.

В календара е описано, че на 21 декември 2012 г. слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ