Ето как вероятно чува и вижда света един човек с аутизъм (видео)

Светът на хората с аутизъм е не само невероятен, но и по много начини неразбираем за нас, останалите. Въпреки това, лондонските рекламисти Кит Дейаръм и Стив Коуп от агенция The News се заеха с нелеката задача да го пресъздадат във видео.

Те изработиха кратък телевизионен спот за британското Национално дружество на аутистите (NAS). Клипът е в центъра на социална кампания, която цели да припомни особеностите на това психично заболяване и да призове още веднъж да ги разберем.

Режисурата се заиграва с редуващи се звуци от вътрешната среда на една къща, като капките от чешмата в мивката в кухнята или тракането на стрелките на стенния часовник. Ние, останалите, не им обръщаме внимание. Аутистите обаче ги чуват много изострено и ритмично, защото слухът им е по-чувствителен от нашия. Както и зрението.

Камерата се приближава бавно към заснетите от нея обекти, за да пресъздаде чувството на клаустрофобия, което аутистите изпитват. 

В рекламата участва момче от Великобритания, засегнато от аутизъм, с което агенцията се свързала чрез дружеството. Може да го видите на снимката тук. Появява се в последните кадри. Било е зането от снимачния екип в момент, когато си мислело, че има почивка на снимачната площадка, за да изглежда максимално нормално и да не се получава излишна режисура на погледа му. Единственото, което младежът прави в кадрите, е да премести погледа си надолу за няколко секунди. Облечен е със собствени дрехи. 

"Създадохме видео, което по креативен начин пресъздава как се чувства един аутист, но никога няма да можем да покажем какво точно в действителност е това чувство. То остава познато само на хората с тази сложна диагноза, които трябва да опитваме да разберем", посочват авторите на проекта.

Ето и видеото, което ни въвежда в света на хората с аутизъм. Повечето зрители го намират за хипнотизиращо. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ