Зависимостта от интернет води до мозъчни изменения

Зависимостта от интернет води до мозъчни изменения

Зависимостта от интернет води до мозъчни изменения

Мозъчни изменения, подобни на тези при пациентите, зависими от наркотиците и алкохола настъпват при зависимите от интернет. Това сочат предварително огласени изводи в едно от последните проучвания на китайски експерти по темата, информира BBC.

Изследователите са извършили преглед със скенер на 35 доброволци от двата пола на възрастг между 14 и 21 години. При 17 от тях с доказана зависимост били установени промени в невронните връзки.  Те също така са  отговорили утвърдително на въпроса „Правили ли сте многократно неуспешни усилия да контролирате, намалите или спрете интернет употребата?”. При тях са засечени промени в бялото вещество на мозъка и в тази област от него, която отговаря за създаването на емоции, развиването и изпълнението на вниманието, вземането на решения и конгнитивния контрол.

Според учените откритието може да доведе до напредък в лечението на зависимостта от интернет, смятана за клинично разстройство.

BBC отбелязва, че проф. Гюнтер Шуман от института по психиатрия в Кралския колеж в Лондон има същите наблюдения върху пациентите със зависимост от видеоигрите. „За първи път две проучвания показват промени в невронните връзки между областите в мозъка, както и промени във функционирането на мозъка при хора, които често използват интернет или видео игри”, коментира той.

Критериите за диагноза "интернет пристрастеност" се основават на потвърждение на повечето от следните въпроси:

Чувствате ли се твърде окупирани/заети с интернет?

Чувствате ли нужда да използвате интернет увеличаващи се периоди от време, за да достигнете удовлетворение?

Правили ли сте многократно неуспешни усилия да контролирате, намалите или спрете интернет употребата?

Чувствате ли се неспокойни, потиснати, депресирани или раздразнителни когато опивате да намалите или спрете употребата на мрежата?

Стоите ли онлайн по-дълго от предварително планираното?

Рискували ли сте да загубите връзка, работа, образователна или кариерна възможност заради интернет?

Лъгали ли сте членове на семейството или терапевт, за да скриете степента на свързаност с него?

Използвате ли интернет като начин да избягате от проблеми или да облекчавате свое тъжно настроение (например усещане за безпомощност, вина, тревога и депресия)?

Р.S. А вие?

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ