За какво е полезно кафето?

За какво е полезно кафето?

За какво е полезно кафето?

Учени от Националния онкологичен институт на САЩ заявиха, че хората, които всеки ден пият кафе, са с подобрени функции на черния си дроб и предотвратяват поява на чернодробни болести.

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, е по-малко вероятно да имат високи нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб, съобщи БТА. Става въпрос за ензимите аминотрансфераза, алкална фосфатаза, гама-глутамин трансаминаза.

Високите им нива често пъти са знак за чернодробно увреждане и са свързани със здравословни проблеми, като диабет, сърдечносъдови болести, неалкохолна мастна чернодробна болест, цироза, чернодробен рак.

След като изследвали свързаните с пиене на кафе навици на 27 783-ма участници на 20 и повече години и им взели кръвни проби, учените констатирали, че любителите на кафето са с по-ниски нива на ензимите, свързани с лошо функциониране на черния дроб.

Благотворният ефект бил налице у участниците, които всеки ден пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново.

"Предишни изследвания установиха, че консумацията на кафе може да има защитен ефект за черния дроб - заяви ръководителят на изследването Цян Сяо от института. - Получените резултати свързват пиенето на кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, с понижени нива на чернодробните ензими. Това навежда на мисълта, че различни от кофеина съставки в кафето вероятно допринасят за доброто функциониране на черния дроб."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ