Мазната риба подобрява паметта

Мазната риба подобрява паметта

От години знаем, че рибата е много полезна храна и трябва да се яде поне веднъж седмично. В навечерието на Никулден  новозеландски учени усатновиха, че рибата е важна за поддържане на оптимално състояние на мозъка и предотвратяване на деменция.

Мазната риба - сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и др. - може да подобри паметта с 15 процента, пише „Дейли мейл”.

За изследването учените са давали хранителни добавки с омега-3 мастната киселина DHA в продължение на шест месеца на 176 здрави доброволци, като оценявали когнитивните им функции и паметта им и ги сравнявали с тези на група, взимаща плацебо. Резултатите показали особено добър ефект на добавките при мъжете – 15%. При жените той бил до 7%.

DHA (докозахексаенова киселина) е една от най-концентрираните мазнини в мозъка. Тя се отразява върху когнитивни функции като памет и работна памет, доказаха учените от университета "Маси". Това са едни от най-важните функции на мозъка за ежедневни дейности. Тялото ни обаче не може да я произвежда и тя трябва да се приема с храната.

Лекарите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Добре е едната порция да е мазна риба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер! Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени
Пентагонът добавя Grok на Илон Мъск към арсенала си от инструменти за изкуствен интелект
Как философията може да помогне в борбата с бърнаута
Лари Елисън лично гарантира над 40 млрд. долара за офертата на Paramount за придобиване на Warner Bros.
Цитат на деня
Водещите централни банки осъществиха най-голямото разхлабване на паричната политика от 2008 г. насам
Властите в Белград се отказаха от празненствата за Нова година
Германското министерство на отбраната нарече стратегията за национална сигурност на САЩ „документ за развод“