Мазната риба подобрява паметта

Мазната риба подобрява паметта

От години знаем, че рибата е много полезна храна и трябва да се яде поне веднъж седмично. В навечерието на Никулден  новозеландски учени усатновиха, че рибата е важна за поддържане на оптимално състояние на мозъка и предотвратяване на деменция.

Мазната риба - сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и др. - може да подобри паметта с 15 процента, пише „Дейли мейл”.

За изследването учените са давали хранителни добавки с омега-3 мастната киселина DHA в продължение на шест месеца на 176 здрави доброволци, като оценявали когнитивните им функции и паметта им и ги сравнявали с тези на група, взимаща плацебо. Резултатите показали особено добър ефект на добавките при мъжете – 15%. При жените той бил до 7%.

DHA (докозахексаенова киселина) е една от най-концентрираните мазнини в мозъка. Тя се отразява върху когнитивни функции като памет и работна памет, доказаха учените от университета "Маси". Това са едни от най-важните функции на мозъка за ежедневни дейности. Тялото ни обаче не може да я произвежда и тя трябва да се приема с храната.

Лекарите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Добре е едната порция да е мазна риба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Изненадващ ход: Путин се е обявил за "нулево" обогатяване на уран от Иран
Приходите от мита в САЩ достигнаха нов рекорд за една фискална година
Реакции от Европа след обявените американски мита от 30%
Министерството на здравеопазването дава препоръки за безопасно хранене през летните месеци
Фицо: Словакия е готова да подкрепи новия кръг от санкции срещу Москва, ако няма да пострада от спирането на руския газ
Времето: Слънчево с температури до 37 градуса
Брюксел планира нов данък за големите компании, за да увеличи бюджета на ЕС
Тръмп защити главния прокурор на САЩ за разследването на „делото Епстийн“