Наред ли e всичко със здравето: 14 важни сигнала

Наред ли e всичко със здравето: 14 важни сигнала

Наред ли e всичко със здравето: 14 важни сигнала

Човешкият организъм  е най-сложната машина. Едновременно, в него протичат невъобразимо количество процеси. И ако някъде се получи срив, обезателно го усещаме. Много от нас обаче подминават необичайните усещания без внимания. А винаги е по-добре проблемът да се отстрани в самото начало, вместо по-късно да се бориш с различни усложнения! Да видим какво означават някои от най-често срещаните предупредителни сигнали на организма.

 1. Суха кожа – Недостиг на витамин Е.  За да попълните дефицита, включете в храненето си орехи, риба и растителни масла – поне в продължение на 3 месец
 
 2. Чупливи нокти, косопад – Тези симптоми говорят за дефицит на витамини от група В и калций. Има ги в предостатъчно количество в зърнените кълнове и всички пълнозърнести продукти.
 
 3. Кървене на венците – Ясен знак за недостиг на витамин С. Съдържа се в чесъна, лука, плодовете и зеленчуците. Бързо може да са набави чрез настойка от шипки.
 
4. Лош сън и раздразнителност -  Говорят за дефицит на калий и магнезий. Богати и на двата микроелемента са сушените кайсии, кайсиевото пюре, червеното цвекло, сушените сливи.
 
5. Крампи нощем – Също са знак за недостиг на калий и магнезий.
 
6. „Патешка” кожа на лактите – Явен симптом за липса
на витамини  С и А. Могат да се набавят едновременно от всички плодове и зеленчуци с оранжев цвят: моркови, тиква, домати, праскови, кайсии.

7.  Апетит за сладко – Нервно изтощение е едно от възможните обяснения, тялото алармира, че има нужда от енергийната подкрепа на глюкозата. В такива случаи е най-добре да се похапне мед или черен шоколад.

8. Апетит за прясна храна -  Този симптом може да подсказва за проблеми с черния дроб или за гастрит. Прясната храна успокоява стомаха.

9. Храната е безвкусна  - Дали не страдате от депресия?

10.  Дояждат ви се семки -  Не ви достигат антиоксиданти.

11. Тегли ви към кисело -  Организмът има нужда от стимулация на черния дроб или жлъчката.

12. Прищяват ви се морски продукти – Най-вероятно става дума за недостиг на йод в организма.

13. Изпитвате нужда от горчиво – Имате проблем със стомашно-чревния тракт. Подходящо в този случай е меко прочистване на организма.

14.  Прияжда ви се люто – Лютата, пикантната храна стимулират храносмилането, но трябва да се употребява в разумни количества и в никакъв случай на гладно.

По материали от econet

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ