Откриха уникална тракийска колесница на 2500 години

Откриха уникална тракийска колесница на 2500 години

Откриха уникална тракийска колесница на 2500 години

Тракийска двуколка със скелетите на два коня бе открита в могила в археологическия резерват „Сборяново” от експедиция, ръководена от проф. Диана Гергова, предаде „Дарик“. Според учените находката е на 2500 години.

Двуколката, открита тази седмица, е част от погребална церемония, състояла се през ІV-ІІІ век преди новата ера. Открити са метални останки от колесница, колела и шини, бронзови елементи, служили за украса на каляската и на конските сбруи. Двата коня са били погребани в правоъгълни саркофази, а главите им били положени върху каменни възглавници, сочат първите резултати от проучванията.

Районът на разкопките е бил многократно атакуван от иманяри и е цяло чудо, че безценните находки не са били плячкосани. Археолозите твърдят, че могилата е разкопавана с багери, а открита в земята бутилка от минерална вода разкрива, че един от набезите е бил през 2001 година, когато резерватът е бил вече поставен под закрилата на ЮНЕСКО и достъпът до руините в него би следвало да е строго контролиран.

Намерената край Свещари двуколка няма аналог сред реликвите от тракийската епоха, открити у нас. Други две колесници, но с по четири колела, са открити в района на Стрелча и край Враца. В стенописите на Казанлъшката гробница обаче е изографисана двуколесна колесница и откритият току-що артефакт само потвърждава теориите на учените, че в нашите земи в древността е процъфтявала тракийската култура, обясни Диана Гергова.

Според тракийските вярвания двете животни и двуколката трябвало да отнесат Котела в отвъдното. Котела или Гудила (4 век пр.н.е.) e бил цар на тракийското племе гети. Владението му е включвало древния Одесос. Царството му се намирало до Черно море, между северна Тракия и Дунав. Oколо 341 пр.н.е. той се съюзява с македонския цар Филип II и става негов васал. Дъщеря му Меда се омъжва за Филип II. На 7. ноември 2012 г. български археолози откриха предполагаемия му гроб при село Свещари, до Исперих, Разградско. 

По телата на двете животни и колесницата са открити бронзови апликации, които ще бъдат пренесени в Националния археологически музей. Останалата част от находката ще бъде консервирана. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ