Полезните навици пазят паметта

Полезните навици пазят паметта

Полезните навици пазят паметта

Хората с полезни навици са по-малко предразположени към отслабване и загуба на паметта. До такъв извод са стигнали американски учени след мащабно изследване, резултатите от което са публикувани в International Psychogeriatrics. В хода на проучването си изследователите са анализирали връзката между здравословния начин на живот и състоянието на човешката памет през различни периоди от живота.

За целта на изследването експертите са провели анкета сред 18,552 души. Участниците отговаряли на въпроси, свързани както със състоянието на паметта им, така и с начина им на живот като: Пушите ли? Вчера ядохте ли нещо полезно? Колко плодове и зеленчуци сте консумирали през последните 7 дни? Колко често сте се занимавали с физическа активност поне 30 минути дневно през пследната седмица? Имате ли проблеми с паметта?

От получените резултати станало ясно, че здравословната храна, редовното спортуване, както и отсъствието на вредни навици като тютюнопушенето поддържат добрата памет. Било установено също така, че хората над 60-годишна възраст два пъти повече мислят и полагат грижи за здравословен начин на живот в сравнение с участниците в анкетата на възраст от 18 до 39 години.

 Като цяло било установено, че участниците в анкетата, които спазват редовно поне една от най-важните препоръки за здравословен живот с 21% по-малко са изложени на риск от влошаване на паметта. Тези, които спазват две от тях – например спорт и неупотреба на цигари снижават този риск с 45%, а онези, които се придържат към всички правила изобщо не се оплакват от проблеми с паметта. Установено е също така, че 70% от хората над 60 години се придържат стриктно към поне един показател за здравословен живот. При хората на средна възраст този процент е 61%, а при младите 58% .

 

"Резултатите от нашата работа доказват още веднъж, колко е важно човек да бъде обучаван и насърчаван от най-ранна възраст да води здравословен начин на живот ", отбелязва ръководителят на екипа, провел изследването Гари Смол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ