Пролетен вирус засяга очите

Пролетен вирус засяга очите

Пролетен вирус атакува очите и предизвиква конюнктивит. Болестта вече набира сили и скорост в страната. „Времето е променливо и има коктейл от респираторни  зарази”, съобава пред „Преса” д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София. Специалистите наричат вируса парагрипен.

За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом - неразположение, хрема и диария при хлапетата. Заради сърбежа в очите хората често го бъркат с алергия и не вземат мерки, посочва д-р Мангъров. Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. „Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ”, добавя той.

Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население. Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище, Кърджали, Благоевград и Перник.

Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол  и витамин С.

„Не очакваме втора грипна  вълна. В момента не ни заплашва и някакъв страшен вирус освен типичните за сезона респираторни  инфекции”, коментира държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси. Пикът на т.нар. летен грип ще е през лятото, когато дневните температурите не падат под 25 градуса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ