След колко време ще изчезне Земята

След колко време ще изчезне Земята

След колко време ще изчезне Земята

Последните следи от живот на Земята ще изчезнат приблизително след 1,75 млрд. години в резултат на пълното изпарение на течната вода от нейната повърхност. Това налага строги времеви рамки за възможната поява на разумен живот на други планети, се казва в статия в сп. Astrobiology.

„Подобни изследвания ни позволяват да оценим шансовете за развиване на живот на други планети. Разбира се, еволюцията в голяма степен зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека е било необходимо около 75% от времето на съществуване на живота на Земята. Напълно вероятно е всичко това да се повтори и на екзопланетите", заяви Андрю Рашби от университета на Източна Англия в Норуик (Великобритания).

Рашби и неговите колеги са изчислили времето за изчезване на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на седем известни екзопланети в „зоната на живота", като са съставили компютърен модел на планетни системи, предаде БТА. Отчетено е било как се променят свойствата на звездата при стареенето й. Оценена е била вероятността от съществуване на живот на планети в различно време.

Моделирането е показало, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 млрд. години, което представлява около една четвърт от общото време на нейното съществуване на нашата планета.

Приблизително за това време Слънцето ще започне да нагрява толкова силно Земята, че водата на планетата ни ще се изпари. Учените подчертават, че хората и другите многоклетъчни живи същества ще изчезнат много по-рано, а към края на периода на Земята ще се срещат само много устойчиви микроорганизми.

Аналогични изчисления за Марс и за екзопланетите са показали, че размерите на звездата са главен фактор за "продължителността на живота" на тях. Например подобна на Слънцето звезда ще ограничи времето на съществуване на живот на планетата Kepler-22b на 4,3-6,1 милиарда години, а неголямо червено джудже ще направи обитаема суперземата Gliese 581d за 45-55 милиарда години.

Учените предлагат да се отчита този факт при търсенето на "двойници" на Земята с помощта на орбитални и наземни телескопи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ