Слънчеви "пламъци" се носят към Земята

Слънчеви пламъци се носят към Земята

Слънчеви "пламъци" се носят към Земята

Слънчеви "пламъци" от масивно слънчево петно могат да достигнат Земята тази седмица, предупредиха космически метеоролози, предаде БТА, позовавайки се на сайта spacewather.

В понеделник е имало двойно слънчево изригване и към Земята са били изхвърлени масивни количества коронална материя, които биха могли да достигнат планетата ни днес и да предизвикат умерени геомагнитни бури и сияния по северните географски ширини.

Група от слънчеви петна се е образувала на слънцето през уикенда и може да стане причина за бъдещи слънчеви бури. Сегашното слънчево петно, от което изригнаха така наречените слънчевите "пламъци", е толкова голямо, че може да се види и с невъоръжено око, но астрономите предупреждават, че гледането на слънцето по този начин може да увреди зрението.

Слънчевото петно, известно като район 1476, ще бъде на права линия със Земята до няколко дни, като ще увеличи вероятността от геомагнитни бури, посочват експертите от Центъра за прогнозиране на космическото време към Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ