Създадоха ГМО ориз като алтернатива на кръводаряването

Създадоха ГМО ориз като алтернатива на кръводаряването

Учени в Китай създадоха генетично модифициран ориз, за да могат да произвеждат ключов елемент от човешката кръв, пише „Дейли Телеграф". Опитът е с цел да се осигури алтернатива на кръвното донорство.

Протеинът, извличан от оризовите растения, съдържащи човешки гени, може да се използва в болници за лечение на жертви на изгаряне и да помогне на пациенти, имащи силна кръвозагуба.

Учените, стоящи зад изследването, твърдят, че то ще е плодотворна алтернатива на донорствата на кръв, които намаляват заради спадащия постоянно брой на желаещите да бъдат донори. Според учените това ще премахне нуждата от наблюдение за болести като ХИВ и хепатит.

Човешкият серум албумин е най-важният протеин в човешката кръв и изпълнява важни функции, включително пренасянето на хормони и минерали в тялото. Той премахва вредни токсини от кръвния поток и помага за регулиране на кръвното налягане.

Според доктор Даикан Ян, ученият, оглавяващ изследването в университета Вухан в централната част на Китай, нуждата от кръвни дарения по света е над 500 тона годишно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ