Учени: В света е имало много повече големи земетресения, отколкото предполагаме

Учени: В света е имало много повече големи земетресения, отколкото предполагаме

Земята е била разтърсвана от много повече огромни земетресения в най-новата си история, отколкото се смяташе по-рано. Това твърдят представители на Американския геофизичен институт. Заключението бе представено на среща с членовете му в Сан Франциско. Събитието отразява Би Би Си.

Учените от САЩ твърдят, че половината от земетресенията с колосална сила от над 8,5 по скалата на Рихтер в света през 19. век изобщо не са документирани. „Ако опитате да направите статистика, ще се окаже, че през 19. век е имало твърде малко земетресения”, коментира д-р Сюзан Хоу. Данните от 20. век също са странно лишени от описания на природни катаклизми от най-голям мащаб, отбелязва тя.

Земетресенията над 8,5 по Рихтер са най-опустошителните, с най-голяма загуба на човешки животи и материални щети. Последни такива примери от 21. век са трусът в Япония от 11 март 2011 г. и този в Индийския океан от 2004 г., които предизвикаха смъртносни вълни цунами. В историята остават като най-жестоки през настоящия век и силният трус в Чили от 2010 г., и този в Хаити в началото на същата година.

„Сеизмографите са създадени около 1900 г. Щом човечеството е разполагало с тях, земетресенията са започнали да изглеждат по-големи”, обяснява д-р Хоу. Тя казва, че е едно от пропуснатите да се документират бедствия от 19. век е било земетресение в Камчатка през 1841 г., за което се смята, че е било с магнитуд около 8,3 по Рихтер, но според нея силата му може би е достигнала 9,2 по Рихтер. Друг много силен трус е разтърсил Малките Антили през 1843 г. и не се знае много за него. 

Изследването на земетръсната история на света е важно за сформирането на прогнози, които да посочат кои региони на планетата са най-уязвими от възникването на трусове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ