Учени откриха универсалната дума

Учени откриха универсалната дума

Холандски учени забелязаха, че междуметието „А?“, когато обозначава молба да бъде повторена неразбираема фраза, може да се смята за единствената универсална дума, която се е появила в различните езици независимо едни от други в течението на еволюцията. Проучването е публикувано в сп. PloS One.

В него лингвистите разгледали извадки от 10 световни езика, влизащи в различни семейства – руски, италиански, испански, китайски, исландски, лаоски, холандски, еквадорски, езика мурин-пата на австралийските аборигени и езика сиву от Гана.

Учените анализирали записи от ежедневни разговори и избирали от тях случаите, в които разговарящите употребявали междуметието в смисъл на молба да се повтори нещо неразбрано (в много езици „А“ се употребява и в други смисли). След това фрагментите от записите били демонстрирани на трима независими лингвисти „на сляпо“ - те не знаели на какъв език се говори в различните записи. Във втората част от експеримента изследователите направили компютърно сравнение между испанското „А?“ и това от еквадорския език ча-палаа.

Изводите от проучването са, че, първо, „А?“ е истинска дума, а не биологичен звук. Междуметието е част от лингвистичната система на носителя и се променя от един език към друг – например, то може да е допълнено от придихание, ако това е характерно за езика. Второ, то се оказало много сходно фонетически във всички езици. Трето, то не е вродено и изисква обучение – децата се научават да го употребяват правилно чак към петгодишна възраст. Четвърто, заради краткостта си „А?“ не винаги може да се замени с друга дума, например „Какво?“ и затова има голямо значение в устната реч. Учените смятат, че междуметието се е превърнало в универсална дума, защото е добило сходна форма заради сходните си функции в различните езици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса