Честите пътувания водят до проблеми с паметта

Честите пътувания водят до проблеми с паметта

Честите пътувания водят до проблеми с паметта

Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано от сп. „Тайм”. Самолетните преходи и умората, свързана с промяната на часовите пояси пречат на бизнесмените да поемат нова информация и да я запомнят, а освен това ги карат да забравят важни неща.

Психолози от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че хроничната „пътна умора”, типична за представителите на международния бизнес, води до изменения в мозъка, които остават много след като умореният пътник се е върнал към нормалния си ритъм на живот. В рамките на проучванията си те наблюдавали хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа – времето, за което се стига от Ню Йорк до Париж със самолет. Недоспалите животни показали сериозни загуби в паметта и способността да заучават нови неща цял месец след нормализирането на режима си.

Когато прекосяваме бързо множество часови зони, биологичният ни часовник се разстройва. Най-тежки са пътуванията от запад на изток, показват проучванията. Нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса – мозъчната зона, отговорна за паметта. Когато пътуваме често и надалеч, може да станем много по-неефективни в работата си – освен проблемите с паметта, се забавят и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак. Световната здравна организация даже приема работата на променящи се дневни и нощни смени за основен канцероген.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ