10 масови заблуди за астрономията (3)

10 масови заблуди за астрономията (3)

10 масови заблуди за астрономията (3)

Във третата част на поредицата, ще ви разкажем за двама роднини, а именно Полярната звезда и Южната звезда. Те имат огромно значение за хората, живеещи на двата полюса.

Приятно четене!

5. Защо Полярната звезда не е най-ярката?

Когато бях малък, помня как един от чичовците ми ме изведе навън в една много ясна нощ, посочи една блестяща синьо-бяла звезда точно над главата ми и каза: „Виждаш ли? Това е Полярната звезда.“ В последствие обаче разбрах, че това е звездата Вега, петата най-ярка звезда в цялото небе.

Polaris или Полярната звезда както е по-известна може би е най-важната звезда, която се вижда в северното небе. Много от хората обаче я смятат и за най-ярката,  което на практика не е така. Всъщност тя се нарежда чак на 49 място по яркост сред останалите звезди. Оказва се обаче, че Polaris е и най-близката „звезда-роднина“ на северния небесен полюс.

Само видима ширина от 1,5 пълни луни разделя Polaris от оста на въртене директно на север, около която звездите се въртят ежедневно. Интересен факт е, че заради клатушкащото се движение на оста на Земята (наречено „прецесия“), небесните полюси ще привлекат още по-близо Полярната звезда (най-близката дата е 24 март 2100г.). След това, с напредване на времето, тя постепенно ще се отклони от него. В действителност след около 12 хил. години, нашите потомци ще виждат Vega като Полярната звезда. Чичо ми, със сигурност би бил щастлив да чуе това.

6. Защо няма Южна звезда?

В интерес на истината има Южна звезда, но за разлика от Полярната, тя е доста по-малка и по-бледа. Това е Sigma Octantis намираща се в много забутаното южно съзвездие Octans. Всъщност това е Polaris на южното небе. В някои текстове дори я наричат Polaris Australis, въпреки че по яркост е едва 1/25 от реалната Полярна звезда.

Северняците сигурно се чудят как хората в южното полукълбо намират пътя си без ярък пътеводител какъвто е Polaris. За тази цел те обаче разчитат на „Южния кръст“ (най-малкото от 88 модерни съзвездия, но и също едно от най-отличителните), където по-дългата линия от точки почти точно описва посоката към южния небесен полюс.

Джо Рао за Space.com

Очаквайте продължение!!!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ