7 източника на стрес, които прекалено често търпим

 7 източника на стрес, които прекалено често търпим

Животът е за да му се радваме и да го ценим, а не да го понасяме и изтърпяваме.  Ето защо днес е идеалният ден да спрете да търпите следните няколко неща, пише блогърът Марк Черноф.

1. Хора с умишлено тежък характер.

Не позволявайте нечия негативност да ви попречи да бъдете щастливи. Изследвайте нещата, които понасяте. Можете да намерите щастието само край окуражаващи и любящи хора.

Да се научите да игнорирате определени хора е един от големите пътища към вътрешния мир. Животът става по-лесен, когато се откажете от  хората, които го правят по-труден.

2. Опитите да удовлетворите очакванията на другите. 

Запомнете, не може да основавате представата си за успех и щастие върху мненията на други хора. Не сме тук, за да удовлетворяваме очакванията един другиму – тук сме, за да следваме интуицията си и да постигнем най-доброто от себе си. Когато се освободите от очакванията на другите или класическите неща, които „би трябвало” да искате, започвате да градите собствената си съдба.

Както е казал Брус Лий „Не съм на този свят, за да изпълнявам твоите очаквания, нито ти си тук, за да изпълняваш моите”. Нека това бъде вашето мото от днес нататък.

3. Собствената ви излишна негативност

Спрете да се концентрирате върху това колко сте стресирани и обърнете внимание на нещата, които ви харесват. Оплакванията не помагат. Животът е прекалено кратък, за да го прекарвате във война със себе си. Научете се да се приемате такива, каквито сте, и да си прощавате. Не оствяйте на малките глупости да развалят щастието ви.
Истинското богатство е способността да преживяваш и оценяваш всеки момент заради самия него.  Въпросът не е какво ти се случва, а как реагираш на него. Независмо колко ви боли днес, утре ще осъзнаете, че днешните битки ви са ви направили по-силни. Затова се смейте – винаги, когато можете. Смехът е най-достъпното лекарство. Когато гледате с усмивка на живота си, ще започнете да живеете живот, който заслужава усмивки.

4. Сърбежът от старите рани  

Първата стъпка от това да живеете живота, който искате, е да спрете да живеете живота, който не искате. Да се освободите от миналото е първата стъпка към щастието. Вие не сте своите провали, не сте старите си навици.  Не сте начина, по който са се държали другите с вас вчера.

Вие сте само това, което мислите, че сте днес, и само това, което правите сега в този момент.  Учете се от разочарованията си, но се наказвайте за тях. Живейте отвъд дребнавите страхове и се фокусирайте върху огромните възможности, които чакат вашето внимание. 

5. Извиненията, които си измисляте, за да продължавате да отлагате

Спрете да търсите извинения защо не можете да свършите нещо и започнете да се фокусирате върху причините защо да трябва да го направите. Спрете да говорите за това какво сте направили или какво предстои да направите. Просто го направете и оставете действията ви да говорят за себе си. Не знаете какво е възможно, докато не рискувате да откриете.

Помнете, винаги е добре да гледате напред, отколкото да гледате назад със съжаление. В крайна сметка, има само едно нещо, което прави мечтите и целите ви на пълно невъзможни за изпълнение: липсата на действие.

6. „Безопасният” живот, лишен от вълнение и страст

Вие заслужавате да бъдете щастливи. Заслужавате да живеете живот, който да ви въодушевява. Не позволявайте на другите да ви накарат да го забравите. Недейте да играете толкова сигурно, че да се поставяте в ситуации, където нито една от потенциалните възможности не ви удовлетворява. Случвало ли ви се е да скриете нещо, толкова добре, че после дори вие самите да не можете да го откриете? Ако е така, можете да разберете мъдростта в това да оставите сърцето и мечтите си отключени и отворени. Да посегнете към това, което искате, дори и да се съмнявате... Да се освободите от това, което е загубено, дори да е болезнено... Да живеете така, сякаш сте смели, дори и да се страхувате. Това са необходими стъпки по пътя към щастието. 

7. Пренебрегването на себе си

Най-трудният момент в живота е не когато другите не те разбират, а когато ти сам не разбираш себе си. Лесно е да живееш за другите, както много хора правят, но предизвикателството е да живееш спрямо собствените си ценности, идеи и мечти. Вярвайте в себе си. Слушайте сърцето си. Помагайте на другите, но не забравяйте себе си. Дайте си времето, което заслужавате.

Живейте живота си така, че когато остареете, никога да не се налага да си фантазирате за човека, който е можело да бъдете.  И някой ден, когато дойде време да се запитате как са минали годините ви, да може да си кажете:  „Минаха в радостни моменти на себепознание, на вълнуващи срещи, на работа, която се усеща като игра; защитавайки принципите, в които вярвам и изследвайки този красив свят с открито сърце. В живеене на моя собствен живот.”

От marcandangel.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ