Наука и Здраве

7 необичайни кариери в науката и технологиите

7 необичайни кариери в науката и технологиите

По-бърз софтуер. По-вкусна храна. По-модерни роботи. По-зелен бизнес. Науката и технологиите правят света по-добър всеки ден, подчертава Business Insider.

Оказва се, че в Съединените щати, където в тези области от икономиката са наети стотици хиляди хора, могат да бъдат открити множество, странни кариери. Тук следват най-необичайните, най-високоплатени длъжности, свързани с научното и технологично развитие в страната:

1. Етичен хакер.

Той активно се занимава с това да следи за пробиви, да защитвава компанията от набези на други хакери и кражба на информация или от „похищение на информационните системи”. Стои на фронт линията в борбата за кибер сигурността.

Средна заплата: 41 хил. – 114 хил. долара годишно.

2. Главен служител устойчивост.

Тази „кросдисциплинарна”, костюмарска кариера изисква познание за бизнеса, лидерството, науката, зелените практики за опазването на околната среда. Наетият на тази длъжност човек трябва да бъде ума зад всяка стратегия, която компанията използва, за да бъде по-екологична.

Средна заплата: 165 хил. долара годишно.

3. Хранителен химик.

Някога сте си мечтали да създадете перфектното парче бонбон без захар? Или най-вкусната вечеря, подготвена в микровълнова фурна? Тази работа е за вас. В нея се експериментира с химичните съставки на храните, за да бъдат правени ястията по-вкусни, по-дълготрайни или по-лесни за приготвяне.

Средната заплата: 32 – 106 хил. долара годишно.

4. Дизайнер потребителско преживяване.

Да опитваш да се ориентираш в сложен, тромав и претрупан сайт може да бъде много затормозяващо. Тук се намесва т.нар. дизайнер потребителско преживяване. В неговите ръце сайтовете трябва да станат по-лесни за употреба, интуитивни и полезни за посетителите им.

Средна заплата: 54 – 133 хил. долара годишно.

5. Анализатор научна и технологична политика.

Тази кариера е подходяща за хората със силен научен или технологичен опит, които проявяват интерес към политиката. Техните познания се използват, за да се определят държавните политики, свързани с науката и технологиите.

Средна заплата: 48 – 155 хил. долара.

6. Наблюдател за бури.

Той е учен, който следи за атмосфертните условия и разследва поведението на бурите. Специалист е в събирането на данни за екстремни метеорологични явления като урагани, торнада, гръмотевични бури и проливни дъждове и наводнения.

Средна заплата: 45 – 132 хил. долара годишно.

7. Инженер роботика.

Представете си да работите по проектирането на робот, който ще изследва дълбините на океана. Или да създавате супербързи механични съоръжения за фабричното производство на коли. Или да проектирате инженерно мъничка част от аниматронен динозавър за парк за забавление. Ако сте инженер по роботика, имате възможността да работите по някои от най-страхотните технологии в света.

Средна заплата - 50 хил. - 139 хил. долара годишно.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ