На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата:

  • През 1667 г. опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 хил. души.
  • През 1741 г. с помощта на войската Елисавета Петровна — дъщеря на Петър I, сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.
  • През 1783 г. Джордж Вашингтон превзема Ню Йорк и последните британски войски напускат САЩ.
  • През 1795 г. последният полски крал Станислав Понятовски абдикира след падането на Полша под руско робство.
  • През 1940 г. Уди Кълвача се появява за пръв път във филма "Чук-чук" (Knock Knock).
  • През 1941 г. Финландия се присъединява към Тристранния пакт.
  • През 1969 г.  Джон Ленън връща получения по-рано „Орден на Британската империя“ в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.
  • През 1982 г. служителят на БГА "Балкан" в Рим Сергей Антонов е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.
  • През 2007 г. тържествено са уволнени последните войници от наборна служба в българската армия, която става 100% професионална.

Празници и събития:

Българска православна църква чества Свети Климент Охридски и Свети Климент Римски. Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият  епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно е тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му - Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Имен ден празнуват: Климент, Климентина и Клементина.

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Рождениците днес:

Борис Цветков, бивш депутат от БСП за България, бивш общински съветник

Проф. Милко Палангурски, историк, преподавател във ВТУ

Марианна Асенова, политолог, бивш депутат 

Гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ