Немски съд не разреши да се разкрие колко струва пикник на Меркел и Буш

Немски съд не разреши да се разкрие колко струва пикник на Меркел и Буш

Съдът в германския град Шверин отказа да нареди разкриването на точната цена на пикника, организиран от канцлера Ангела Меркел за американския президент Джордж Буш през юни 2006 г. в малко померанско селце. Двамата държавници се разходиха на панаира и ядоха печен на шиш овен, а за сигурността им се грижиха 12 500 полицейски служители от цяла Германия.

За цената на това мероприятие попита затворник, осъден на дълги години зад решетките заради банков обир. Първоначално той поиска информация от министерството на вътрешните работи на провинция Мекленбург-Предна Померания, но получи отказ. След това затворникът подаде в съда жалба срещу действията на министерството.   

Още в началото на съдебното заседание магистратите казаха, че точната цена на пикника няма да бъде разкрита. Те се позоваха на провинциалния закон за свободата на информацията, според който тези данни могат да се публикуват само ако се съгласят властите на всички провинции, изпратили полицейски служители за охрана на мероприятието. Повечето не са дали съгласие.

Вътрешното министерство на Мекленбург-Предна Померания обаче е нарушило закона, защото 3 от 14-те провинции - Берлин, Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия, са дали съгласие разходите да бъдат публикувани. Министерството няма право да крие тези данни.   

Съдът ще прочете окончателното си решение на 8 септември.

По-рано имаше питане на депутати от местния ландтаг и вътрешното министерство съобщи, че пикникът на Меркел за Буш е струвал 8,7 млн. евро, като 5,7 млн. са похарчени за заплащане на полицаите, осигуряващи охраната.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ