Новини и събития

70 български ученици преминаха обучение в лагер на НАСА

70 български ученици преминаха обучение в лагер на НАСА

3 групи от общо 70 български ученици от 21 български града преминаха обучение за астронавти в космическия лагер Space Camp Turkey в турския град Измир. Това съобщи Центърът за творческо обучение, приключвайки космическата кампания за тази година.

През октомври предстои стартът на новата кампания Space Camp 2016 г. В едноседмичното космическо приключение в рамките на програмата Space Camp Turkey до 2014 година се включиха над 500 участници от 22 области на България. 2015 година е 12-та поредна от началото на българското участие в космическия лагер по програма на NASA. Специални гости на Space Camp Turkey 2015 бяха също преподаватели и директори от няколко училища от България, в това число - ПЧУ “Леонардо да Винчи”, Русе, ОУ “Отец Паисий”, Силистра, ОУ “Васил Левски”, Разград, ПЧМГ, София и СОУ ”Иван Вазов”, Вършец.

Програмата Space Camp се фокусира върху мотивирането на младите участници да се насочат към кариери в областта на науката, математиката, технологиите. Чрез интерактивни симулации пречупени през призмата на космоса, младежите се учат на работа в екип, комуникация и лидерство в динамична и забавна среда.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и извършват още много други дейности, свързани с подготовката за мисия в космоса. Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Участниците в първа група тази година, имаха шанса да се срещнат и разговарят с американския астронавт Майкъл Форман, който отговори на техни въпроси за космическите мисии и животът в космоса. След преминаване на програмите, участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ