Нови правила за етикетите на храните

Нови правила за етикетите на храните

Етикетите на хранителните продукти трябва задължително да включват информация за хранителната стойност на продуктите, както и препоръчителният дневен прием. Това решиха евродепутатите при обсъждането на предложения от Европейската комисия.

Депутатите отхвърлиха варианта за светофарно етикетиране, чрез което да се обозначават нормалното, завишеното и опасно високото съдържание на сол, захар и мазнини в преработените храни.

ЕП подкрепи предложението на комисията за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол, които трябва да бъдат посочени ясно и забележимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра.

Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и трансмазнините също да бъдат посочвани върху опаковката.

След окончателното приемане на промените, компаниите от хранителната индустрия ще разполагат с три години гратисен период за въвеждането на новите правила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ