Френските власти ще плащат на гражданите за поправки на дрехи и обувки

Френските власти ще плащат на гражданите за поправки на дрехи и обувки

От октомври тази година във Франция ще започне да действа нова програма за „бонуси за поправки". Правителството ще насърчава финансово гражданите да удължават живота на дрехи и обувки като ги носят в ателиета за поправки вместо да ги изхвърлят, изостряйки проблема с отпадъците. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на изявление на държавния секретар по въпросите на околната среда Беранже Куилард.

Във Франция всяка година се изхвърлят около 700 000 тона дрехи. Според властите значителна част от тези вещи могат да продължат да се използват след малък ремонт. Като част от програмата правителството е готово да плаща на гражданите компенсации в размер на €6 до €25, като общо властите ще отделят €154 милиона за тази инициатива за пет години. 
За участие в програмата са поканени всякакви шивашки ателиета и обущарници, а дейността ще се координира от екологичната организация Refashion.

Властите също призовават гражданите не само да ремонтират дрехи и обувки, но и да даряват по-често запазени, но ненужни вещи. Според Refashion 56% от дарените дрехи и обувки могат да бъдат използвани повторно, докато 32% могат да бъдат рециклирани, за да се направи нещо ново.

 Освен насърчаването на отговорно екологично поведение бонусната програма има за цел да подкрепи и малки предприятия, ателиета и работилници, които се занимават с ремонти. Такаваподкрепа би им позволила да разширят обхвата на услугите и да увеличат броя на работните места. През 2020 г. френските власти пуснаха подобна бонусна схема за ремонт на домакински уреди, също с цел намаляване на отпадъците и опазване на околната среда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ