Президентът Вучич обяви пълно разоръжаване на Сърбия и драконовски мерки за сигурност

Президентът Вучич обяви пълно разоръжаване на Сърбия и драконовски мерки за сигурност

Президентът Вучич обяви пълно разоръжаване на Сърбия и драконовски мерки за сигурност

Президентът Александър Вучич обяви "почти пълно разоръжаване" на Сърбия, включително двегодишен мораториум за разрешителни за нови оръжия и обеща полицейска охрана във всяко училище. Повод за изявлението му станаха масовите убийства в последните два дни.

В обръщение към нацията той нарече "терористичното нападение" стрелбата в четвъртък вечерта, при която млад мъж откри безразборен огън в три села в района на Младеновац, като уби 8 души и рани 14. Стрелецът Урош Блажич на 21 г. бе задържан в петък. Вучич определи станалото като нападение срещу цялата страна и всеки гражданин, като отбеляза, че това нападение се случва след трагичната стрелба в училище в Белград в сряда. При нея 13-годишен ученик уби 9 души - 7 момичета, едно момче и охранител, и рани още 7 души. Заради тази стрелба Сърбия е в тридневен траур.

"Заедно сме в болката и тъгата", обърна се Вучич към родителите и близките на загиналите и пострадалите. Президентът първо се опита да успокои родителите на над 500-те хиляди ученици в Сърбия, като обяви нови мерки за охрана на училищата.

"В следващите 6 месеца ще приемем 1200 нови полицаи, като ще прехвърлим още хиляда полицаи да стоят в училищата. За да са сигурни родителите, до охраната ще стои полицай почти винаги в училището", каза президентът, като посочи, че това трябва да се изпълни изцяло в срок от една година. По думите му така ще се увеличи сигурността с 99 на сто, но и с 80 на сто ще се намали насилието между учениците в училищата.

"Ако в Белград имаме 331 училища, в тези училища ще стоят 331 полицаи, че и повече, за да се сменят", каза Вучич. Това ще струва около 25 милиона евро, които са осигурени. Президентът обяви и други мерки, целящи да предотвратят инцидентите с огнестрелно оръжие.

Правителството още днес /б.р.петък/ ще нареди на МВР спешно да приеме промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се завишават изискванията за съхранение и носене на късоцевно огнестрелно оръжие, а за тези които не ги изпълняват – задължително изкупуване на оръжието. Всички, които има оръжие – около 400 000 души, без ловното оръжие, ще преминат ревизия, за да останат 30-40 хиляди единици оръжие.

"Ще извършим почти пълно разоръжаване на Сърбия", каза Вучич, като обеща, че наказанията за незаконното държане на оръжия ще бъдат почти удвоени. И отбеляза, че стребата в четвъртък е извършена с нерегистрирано оръжие. За всички, които притежават оръжие, включително ловците, се предвиждат 6-месечни и едногодишни проверки, включително лекарски, психиатрични и психологически прегледи. И когато съответните служби кажат, в срок от 48 часа, задължителен тест за психоактивни субстанции, добави Вучич.

Президентът съобщи, че на вътрешното министерство се нарежда да завиши изискванията за притежание на ловно оръжие. Ведомството трябва да предприеме всички мерки с цел въвеждане на мораториум за издаване на разрешителни съхранение и носене на каквото и да е оръжие през следващите две години, включително ловно оръжие. На МВР се нарежда да призове притежателите на незаконно оръжие да го предадат в срок от един месец, без последици за тях. "Ако не го предадат, ще го намерим, а последиците ще бъдат страшни", каза Вучич. Президентът съобщи, че на правосъдното министерство се възлагат промени в наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за престъпления, свързани с производство, съхранение, носене и търговия с оръжие и взривни вещества. За незаконно оръжие, за което може да се получи разрешение, наказанието става от 1 до 8 години затвор, като досега е било от 6 месеца до 5 години. За оръжие, за което не може да се получи разрешение, като автомат "Калашников", се предвижда затвор от 2 до 12 години, а досега са били до 8 години. А за оръжия с голяма разрушителна сила, като бомби гранати -  до 15 години, като минимално наказание да е 5 години затвор, обясни Вучич. Ще се увеличат и наказанията за носене на опасни предмети, като ножове и друго хладно оръжие, с цел защита на децата в училищата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ