Акушерката, пребила новородено, остава в ареста

Акушерката, пребила новородено, остава в ареста

Акушерката, пребила новородено, остава в ареста

Акушерката, която преби новородено бебе, остава в ареста. Мярката й за неотклонение ще бъде гледана в събота.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. Тя е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, като прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд. Според държавното обвинение Ковачева нанесла множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му.

Бебето е в стабилно състояние. Неонатолозите в болница "Токуда", в която то е преместено, са успели да овладеят мозъчния оток бързо. Новороденото момиченце вече диша само. 

Има видеозапис на жестокия побой на новороденото, стана ясно от репортажите на Нова телевизия.  Хора, които са го гледали, казват, че е шокиращ.

"Записът съдържа шокиращи кадри. Направила е опит да го задуши с ръце, притискайки гърлото му. Това е особена жестокост към бебето. Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, но разследването ще установи какви са били мотивите й. Назначена е психологично-психиатрична експертиза, предполагам, че ще имаме заключение в скоро време и ще установим какво е състоянието й”, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. 

Все още не е ясно какво е отключило агресията на 42-годишната акушерка. Тя има безупречно професионално досие. Жени, които са били израждани от нея, пишат в социалните мрежи, че това не може да бъде истина. Колегите й разказват, че е „златна жена”, която прави път и на мравката.

"Някак си не мога да допусна, че в поведението й не е имало някакви индикации, че нещо се случва с нея. Вероятно е имало такива, вероятно в последно време е станала по-сприхава. Струва ми се нереалистично просто изведнъж това да се случи”, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров. 

Така мисли и д-р Валентина Григорова, зам.-директор медицински дейности в Първа АГ болница „Св. София”, която също коментира, че трябва да е имало някаква предистория и няма как изведнъж човек да получи такава тежка степен на агресия, още повече към новородено дете.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ