Близо 2 милиона българи живеят в чужбина

Близо 2 милиона българи живеят в чужбина

Близо 2 милиона българи живеят в чужбина

Всеки трети българин у нас има роднина или приятел в чужбина, близо 2 милиона са нашите сънародници, които живеят в чужбина, като 85% от тях работят или учат в ЕС, а останалите 15 % са в държави извън общността. Това сочат данни от актуално изследване на социологическа агенция ТНС ББСС, направено по поръчка на сдружение „Тук-Там“, които бяха оповестени на пресконференция днес.

Желаещите трайно да емигрират от България понастоящем са едва 15%, става ясно още от изследването.  Данните бяха представени и коментирани от Мариела Вачева и Жоро Пенчев, членове на УС на неправителствената организация за свързване на инициативни и успешни българи, завърнали се от чужбина „Тук-Там“ и регионалния директор на социологическата агенция Марчела Абрашева.

Българите навън все по-често контактуват със семейството и приятели си, прибират се у нас по време на отпуск и инвестират заработените пари в българската икономика, сочат още резултатите от изследването, базирано на представителна извадка за страната. След отварянето на границите през 2007-ма година и влизането на страната ни в ЕС, движението от и към България се е повишило.

Най-големи са българските общности в Германия и Англия - по 19% от общо всички наши сънародници в чужбина, следвани от Испания - 13%, САЩ - 9%, Гърция и Италия по 7%, Белгия - 4% и Турция и Холандия по 3%

„Всеки трети от нас има приятел или роднина навън и ние не оставаме безразлични към този факт. ¾ от приятелите ни в чужбина работят и ние имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот.", коментира Мариела Вачева от "Тук-Там".

Според Марчела Абрашева, фактът, че има повече мобилност на българските граждани е много показателен. "Тук не можем да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние.“, отбеляза тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ