България е втора по тютюнопушене в Европа

България е втора по тютюнопушене в Европа

България е втора по тютюнопушене в Европа

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението у нас пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно. Тези данни съобщи д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" пред телевизия Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че държавата не прави нищо по този въпрос. 

Според д-р Гаврилова въведените ограничения по заведенията не се спазват, а контролът не е ефективен. Актовете падат в съда, ако изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект, коментира лекарката.

Тя уточни, че се очаква страшните опаковки да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. пушещи. При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред хората с вредния навик.

"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00 ч., а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", казва Гаврилова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ