Доплащаме над 60% за лекарствата по здравна каса

Доплащаме над 60% за лекарствата по здравна каса

Доплащаме над 60% за лекарствата по здравна каса

Българският пациент доплаща средно около 66 % за лекарства, изписвани по здравна каса, защото са предимно оригинални медикаменти. Данните бяха огласени от представители на Българската генерична асоциация по време на специална дискусия за генеричните лекарства.

75% от лекарствата в т.нар. позитивна листа, които се плащат от Здравната каса, са оригинални и едва 25% - генерични. Генеричните медикаменти са аналогични на оригиналните по състав и лечебен ефект, а в същото време цената им е пъти по-ниска, съобщи Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична асоциация.

Той даде конкретни примери при едни от най-масовите, хронични заболявания у нас, каквито са сърдечно-съдовите. Касата поема между 25 и 50% от стойността на допуснатите в позитивния списък медикаменти за лечението им. Това означава, че пациентът доплаща от 50 до 85 % от стойността на медикамента, поясни Хаджидончев.  При замяна на такива оригинални медикаменти с генеричен аналог, касата ще може да покрива стойността им на 100% и пациентът да ги получава безплатно, подчерта той.

Европа пести около 35 млрд. евро годишно от масово използване на генерични лекарства. В много от европейските държави е въведен задължителен процент за изписване на генерични медикаменти, добави още той. Съотношението цена-качество доказано увеличава достъпа на пациентите до лечение, това е потвърдено и от последни проучвания на европейската генерична асоциация, коментираха участници в дискусията

Българската генерична фармацевтична  асоциация излиза с призив здравните институции у нас да започнат широк обществен дебат за по широко използване на генеричните лекарства. Това ще доведе до сериозно облекчаване на финансовото състояние на здравноосигурителната система у нас, посочват от бранша.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ