Дунав на сантиметри от преливане

Дунав на сантиметри от преливане

Дунав на сантиметри от преливане

Нивото на река Дунав се покачва заплашително. Най сериозно е положението във видинска област, където за последното денонощие нивото на водата се е покачило с 111 см., до критичните 805 см.

При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище. Засега обаче няма опасност за града, но през следващите дни нивото на реката се очаква да се повиши още.

Хидрометеоролозите алармираха пред БГНЕС, че в Австрия за пореден ден е обявен червен код заради гръмотевични бури и обилни валежи от дъжд, така че нивото на Дунав там също се покачва. Това означава, че се очаква още да се вдигне нивото на Дунав при Видин, тъй като количеството вода, изсипало се в Дунав в Австрия и в Сърбия, ще достигне и до нас.

В Сърбия и днес е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд, предимно в източната част на страната. През цялата изминала нощ продължиха спасителните операции в страната. Проливните дъждове предизвикаха огромни наводнения. Над 150 000 домакинства са без ток. Жертвите от природното бедствие вече са 7.

Най-драматично е положението в Шабац, Обреновац, Сремска Митровица, Свилаянц, Лозница и Крупня. До 5 часа тази сутрин бяха евакуирани 4000 души. Още няколко хиляди чакат за евакуация. Една част от тях са по покривите на къщите си. Има огромен недостиг от лодки, храна и вода. Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации.

Българските спасителни екипи късно снощи пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции. "В нашия състав има 28 души. Имаме спасителни лодки. В Сърбия оставаме поне 48 часа и ще дадем всички от себе си да помогнем на пострадалите", каза началникът на специалните части Димитър Бришимов пред местните медии. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки.

До момента на територията на Сърбия 936 различни обекти са пострадали сериозно от наводненията, а други 1388 са застрашени от бедствието. Общият брой на евакуираните е над 10 000 души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги
Времето: Продължава да се затопля. Жълт код за силен вятър в 12 области