Истината за застаряващото население

Истината за застаряващото население

Истината за застаряващото население

На мода са зловещите прогнози: видите ли, благосъстоянието намалява, защото застаряващото население на Земята се увеличава. Но, това ли е проблемът наистина?

Вярно е, че всички страни „застаряват” - но не равномерно. В САЩ медианната възраст (показател, делящ населението на две основни групи: младо и възрастно) е 36 години. В Етиопия – 18 години, защото там има по-високо ниво на раждаемост, но и по-малка продължителност на живота. В други африкански държави този показател е още по-малък. "Най-старата" държава е Германия, там медианната възраст е 45 години.

Вижда се ясна логика : „младеещите” страни са бедни, „възрастните” - богати. Защо тогава всички се плашат толкова от застаряващото население на планетата? Могат да се откроят две причини.

Първата е психологическа – аналогията, че остарявайки, всеки губи физическите си сили и яснота на ума.

Втората е влиянието на икономистите, опериращи с това понятие като използват термини от рода на коефициенто на демографски товар. С две думи, те насаждат нагласата, че хората под 65 години носят полза на обществото, а останалите само го обременяват - при това, винаги с предупреждението, че делът на хората над 65 годишна възраст ще расте.

Но, учените ще ви кажат: всеки си има индивидуален потенциал, персонално обусловена производителност на труда. Какво толкова им има на 65-те години?! Мнозина живеят много по-дълго в добро здраве и трудоспособност. Изразът „70-те са новите 60” е научно обоснован. Освен това е доказано, че образованието е един от ключовите фактори, определящи продължителността на живота (пряко и положително зависими от него са доброто здраве, активното дълголетие, високата производителност на труда и широкият мироглед). По-образованата част от населението води активен живот на старини и това, в крайна сметка е ГОЛЯМ ПЛЮС, а не минус.

По материали от hbr.ru

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ